Svet 0

11.08.2024.

11:26

Propao pokušaj povlačenja: Moskva odbija

Komisija ruske vlade za kontrolu stranih investicija nije odobrila dogovor kompanije Efes Breweries International BV o kupovini udela belgijske kompanije AB InBev u njihovom zajedničkom ruskom biznisu – AB InBev Efes BV.

Izvor: biznis.rs/Vladimir Jokanović

Propao pokušaj povlačenja: Moskva odbija
Shutterstock/Elena_Gr

Podeli:

Turska pivara Anadolu Efes, preko koje posluje Efes Breweries International BV, dobila je zvanično obaveštenje.

"Prema obaveštenju koje je naša kompanija primila 7. avgusta 2024. godine, ruski regulatori nisu odobrili trenutnu strukturu dogovora. O daljem razvoju događaja po ovom pitanju biće naknadno obavešteno", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi portal Biznis.

Kompanija će nastaviti sa radom uobičajenim režimom pod upravom Anadolu Efes. AB InBev Efes BV je zajedničko preduzeće Anadolu Efes i Anheuser-Busch InBev. Ono upravlja njihovim ruskim poslovanjem preko kompanija AB InBev Efes, InBev Trade, Vostok Solod i Bastils Tech. Njihovi brendovi piva su Bud, Hoegaarden i Klinskoe.



O odbijanju ruskih vlasti da prihvate dogovor mediji su pisali ranije ove nedelje, a tada je kompanija Anadolu Efes saopštila da nije primila zvaničan odgovor. Nakon vesti o propasti dogovora, akcije Anadolu Efes na istanbulskoj berzi pale su za četiri odsto, a trgovanje akcijama bilo je privremeno obustavljeno.

U aprilu 2022. godine kompanija AB InBev najavila je da će prodati udeo u ruskom biznisu. U decembru 2023. godine postalo je poznato da je odlučila da kupac bude kompanija Anadolu Efes. Tada je započela pravna procedura dogovora.

Blumberg je deo ove imovine procenio na više od milijardu dolara. AB InBev Efes poseduje 11 pivara i tri kompleksa za proizvodnju slada u Kazanju, Omsku i Saransku. Prošle godine prihodi kompanije u Rusiji porasli su za 11,5 odsto, premašivši 100 milijardi rubalja (1,15 milijardi dolara). Neto dobit je porasla sa 12 milijardi rubalja na oko 17 milijardi rubalja.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

1 d

Podeli: