Svet 3

10.08.2024.

15:30

Propada britanska funta?

Britanska funta je danas sklizula na vrednost od 1,277 dolara, prema kojem je oslabila za 0,3 odsto ove nedelje, a u istom periodu je četvrti put pala prema jedinstvenoj evropskoj valuti, zabeleživši vrednost od 1,168 evra.

Izvor: Tanjug

Propada britanska funta?
Shutterstock/mundissima

Podeli:

Analitičari navode da je prošlonedeljno smanjenje kamatne stope Banke Engleske (BoE) izvršilo pritisak na funtu, kao i očekivanja o još jednom ili dva smanjenja pre kraja 2024, preneo je Gardijan.

Britanska centralna banka je 1. avgusta odlučila da snizi referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na pet odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Funta je na putu ka najdužem nizu padova u skoro godinu dana, nakon što su finansijska tržišta povratila gubitke posle rasprodaje akcija u ponedeljak.

Britanska valuta je ojačala u prve dve nedelje jula, pošto su trgovci očekivali manje političke neizvesnosti nakon ubedljive pobede laburista na opštim izborima.    

Londonska berza završila je nedelju na malo boljem nivou, a nakon što je u ponedeljak pao za dva odsto, indeks FTSE 100 je do kraja nedelje povratio skoro ceo izgubljeni iznos.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

20 h

Podeli: