Svet 0

07.08.2024.

19:17

Snizili kamatnu stopu

Narodna banka Rumunije snizila je danas referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 6,5 odsto pošto je usporavanje inflacije u zemlji prevagnulo nad oprezom zbog rastućeg budžetskog deficita i krize na svetskim tržištima.

Izvor: Tanjug

Snizili kamatnu stopu
Shutterstock/FrankHH

Podeli:

Ovaj potez predstavlja blago iznenađenje pošto ga je predvidelo osam od 20 analitičara Blumberga, dok je njih 12 smatralo da će Rumunija zadržati stopu na istom nivou.

Godišnja stopa inflacije u Rumuniji je pala na 4,9 odsto, na najniži nivo od 2021, što je podstaklo kreatore monetarne politike da smanje stope drugi put zaredom.

Narodna banka Rumunije je navela da su kratkočni izgledi inflacije u zemlji "znatno poboljšani", ali je upozorila na značajnu neizvesnost u dužem vremesnkom periodu, prenosi Blumberg.

Evropska unija predviđa da će budžetski deficit Rumunije na kraju godine iznositi čak sedam odsto BDP-a, a nadolazeći opšti i predsednički izbori u Rumuniji predstavljaju dodatan rizik od finansijskih izdataka.

Rumunsku centralnu banku nije zastrašila ni nedavna velika trodnevna rasprodaja akcija na svetskim tržištima i odlučila je da nastavi sa popuštanjem monetarne politike u zemlji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

1 d

Podeli: