Svet 5

07.08.2024.

14:51

Velik problem za Nemačku

Nedostatak narudžbina u Nemačkoj se pogoršao i postaje sve veći problem za tamošnju privredu, zaklučak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Izvor: Tanjug

Velik problem za Nemačku
Shutterstock/Bartolomiej Pietrzyk

Podeli:

U julu se 39,4 odsto anketiranih nemačkih kompanija požalilo na manjak narudžbina, što predstavlja porast u odnosu na aprilskih 38,4 odsto.

"Skoro svaka industrija u Nemačkoj je pogođena nedostatkom porudžbina", prokomentarisao je šef istraživanja IFO Klaus Volrabe.

Procenat firmi u prerađivačkoj industriji koje prijavljuju manji broj porudžbina je porastao sa aprilskih 39,5 odsto na 43,6 odsto u julu, a najgora situacija je u metaloprerađivačkoj i elektronskoj industriji.

U automobilskoj industriji se na manjak narudžbina žali 43 odsto, a u hemijskoj industriji 40 odsto anketiranih firmi.

Nešto bolja situacija vlada u sektoru usluga gde je slične probleme prijavilo 31,2 odsto anketiranih kompanija, što je manje u odnosu na aprilskih 32,4 odsto.

Pogođeni su reklamna industrija, sektori transporta i logistike, a skoro trećina restorana u Nemačkoj navodi da imaju premalo gostiju.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

1 d

Podeli: