Svet 4

06.08.2024.

15:16

Amerika odobrila: Stižu "vajperi"

Američki Stejt department odobrio je Slovačkoj, poslednjeg dana jula, nabavku 12 borbenih helikoptera AH-1Z "Vajper" i pripadajuće opreme u poslu vrednom 600 miliona dolara.

Izvor: Balkanska bezbednosna mreža/Vojkan Kostić

Amerika odobrila: Stižu "vajperi"
Profimedia / U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. John Allen

Podeli:

Time bi Slovaci posle dužeg vremena obnovili borbenu helikoptersku komponentu, jer su još pre 13 godina rashodovali poslednje sovjetske jurišne helikoptere Mi-24.

U ovom trenutku, ukupne helikopterske snage slovačke vojske sastoje se od nešto manje od 20 ruskih i američkih transportnih helikoptera Mi-17 i UH-60 Blek hok, ali oni imaju ograničene borbene kapacitete, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Dolazak novih "Vajpera", koji predstavljaju modernizovanu verziju američke "Super kobre" AH-1W, u mnogome će unaprediti borbene kapacitete helikopterske flote Slovačke.

Kako je saopšteno, osim eskadrile helikoptera, Slovačka će od SAD kupiti i 26 pripadajućih motora (24 za helikoptere i dva rezervna), zatim 1.680 nevođenih raketnih zrna kao i pakete navigacijske opreme (GPS/INS).

Ugovor predviđa kupovinu logističke zemaljske opreme za održavanje helikoptera, kontejnere sa opremom za elektronsku i drugu zaštitu letelica i sisteme za noćno letenje koji se instaliraju na kacigu pilota.

Slovaci će od SAD kupiti i odgovarajući softver za upotrebu tih sredstava, kao i kontejnere sa rotirajućim topom kalibra 20 milimetara, pripadajuću municiju, infracrvene i protivradarske mamce i set rezervnih delova.

AH-1Z "Vajper" predstavlja unapređenu verziju Belovog helikoptera AH-1W, koji je razvijen na zahtev američkog marinskog korpusa (USMC), koji je i glavni korisnik te letelice sa oko 190 primeraka.

Osim USMC, taj helikopter koristi i Bahrein, a u toku je isporuka za Češku, dok su Nigerija i Slovačka naručile po 12 letelica.

Tokom 2015. godine Pakistan je naručio 15 letelica ali je naknadno odustao od čitavog posla zbog političkih tenzija koje je izazvala ta narudžbina. Do tog trenutka izrađeno je devet helikoptera za Pakistan koji se čuvaju.

Reč je o helikopteru kod kojeg je posebna pažnja posvećena povećanju šanse za preživljavanje na bojištu pa proizvođač tvrdi da letelica ima ojačani stajni trap, samozaptivne rezervoare za gorivo i ojačana sedišta koja pružaju veću sigurnost članovima posade u slučaju rušenja.

Od aktivnih mera, AH-1Z ima upozorenje na dolazeće rakete i radarsko zračenje, IC mamce, pasivne protivradarske dipole i smanjen termalni odraz izduvnika motora.

Helikopter AH-1Z ima dvočlanu posadu - pilota i operatora naoružanja, može da leti maksimalnom brzinom od 410 kilometra na čas (brzina krstarenja 300 km/h) i da ponese korisni teret od 1,100 kilograma.

Maksimalna visina leta iznosi oko 6.000 metara a dolet iznosi 690 kilometara.

Borbeni radijus naoružane letelice iznosi 230 kilometara.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

14 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

15 h

Podeli: