Svet 1

05.08.2024.

21:47

Da li ste pogodili koji su prvi na listi? Ovo su najskuplji gradovi na svetu

Najskuplji gradovi za život su švajcarski Ženeva i Cirih, pokazalo je aktuelno istraživanje kompanije Numbeo koju je pokrenuo bivši softverski inženjer Gugla iz Srbije Mladen Adamović.

Izvor: Tanjug

Da li ste pogodili koji su prvi na listi? Ovo su najskuplji gradovi na svetu
Shutterstock/Sean Pavone

Podeli:

Lista je kreirana na osnovu poređenja sa troškovima života u Njujorku koji je dobio ocenu 100, što znači da je svaki drugi grad je ocenjen na osnovu toga koliko je skuplji ili jeftiniji u poređenju sa Njujorkom, prenosi CNBC.

Najskuplja Ženeva ima vrednost indeksa 101,7, a to pokazuje da je život u tom gradu za 1,7 odsto skuplji od Njujorka.

Procenjeni mesečni troškovi za život jedne osobe u Ženevi iznose oko 1.715 dolara bez stanarine, dok su procenjeni mesečni troškovi četvoročlane porodice oko 6.300 dolara, navodi Numbeo.

U drugoplasiranom Cirihu zabeležena vrednost indeksa od 100,4.

Jedna osoba mora da  mesečno izdvoji 1.689 dolara za život u Cirihu, ne uključujući stanarinu, a četvoročlana porodica 6.184 dolara.

Njujork je treći najskuplji grad sveta, a izna njega se nalaze San Francisko, Boston, Rejkjavik, Vašington, Sijetl, Los Anđeles i Čikago, što znači da se sedam od 10 najskupljih gradova sveta nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

21 h

Svet

Visa pokreće novu uslugu

Visa, koja je, uz Mastercard, jedna od najvećih svetskih mreža za transakcije karticama, saopštila je da planira da sledeće godine u Evropi pokrene uslugu plaćanja od računa do računa (A2A).

9:24

8.9.2024.

1 d

Podeli: