Svet 4

05.08.2024.

14:59

Cena nafte najniža za osam meseci

Cene fjučersa nafte Brent su danas pale na najniži nivo za poslednjih osam meseci, pošto su investitori zabrinuti zbog moguće recesije u Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji koja je najveći svetski potrošač nafte.

Izvor: Tanjug

Cena nafte najniža za osam meseci
Shutterstock/Pla2na

Podeli:

Prema podacima sa berzi, nafta Brent se danas u 13.40 časova prodavala po ceni od 75,520 dolara za barel, dok se ranije u toku dana prodavala i za manje od 75,200 dolara po barelu, prenosi portal Trejding ekonomiks.

Glavni razlog za pad cena nafte i veliku rasprodaju akcija na globalnim tržištima je strah da je američka centralna banka FED zakasnila sa smanjenjem kamatnih stopa i da nije uspela da spreči usporavanje ekonomije u SAD, prenosi Blumberg.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama je u julu blago porasla sa junskih 4,1 odsto na 4,3 odsto, dok je u prošlom mesecu otvoreno samo 114.000 novih radnih mesta, objavila je ranije američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Naftna tržišta takođe pomno prate moguću reakciju Irana na ubistvo visoko postavljenih lidera Hamasa i Hezbolaha i zabrinuta su zbog mogućnosti eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: