Svet 12

05.08.2024.

14:12

Ukrajina bankrotirala: Zelenski, šta sad?

Američka kreditna agencija S&P objavila je kako je smanjila dugoročne i kratkoročne rejtinge Ukrajine zbog neplaćanja kamata na obveznice.

Izvor: Tportal

Ukrajina bankrotirala: Zelenski, šta sad?
Profimedia

Podeli:

S&P Global Ratings smanjio je dugoročne i kratkoročne kreditne rejtinge Ukrajine u stranoj valuti s nivoa SD/SD na CC/C jer vlada u Kijevu nije izvršila isplatu kamata na euroobveznicu s rokom dospeća 2026. godine, koja je trebalo da bude plaćena 1. avgusta 2024.

'Takođe smo obavešteni da je vlada odlučila da obustavi plaćanja na zahvaćene obveznice pre restrukturiranja duga. U skladu s tim, ne očekujemo da će plaćanje biti izvršeno unutar ugovorenog razdoblja odgode plaćanja od 10 radnih dana", navodi se u saopštenju S&P-a, prenosi Tportal.

Zbog toga je S&P snizio rejting obveznice s rokom dospeća 2026. godine na rejting 'D' (neispunjenje obveza ili 'selektivni bankrot) s 'CC', te je takođe potvrdio rejting 'CC' na preostalim neosiguranim dugovima u stranoj valuti Ukrajine.

Istovremeno, agencija je potvrdila svoje rejtinge 'CCC+/C' u domaćoj valuti (LC) i 'uaBB' na nacionalnoj skali za dug u ukrajinskim grivnjama.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

14 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

16 h

Podeli: