Svet 2

04.08.2024.

20:17

Zbogom kamionima i autobusima?

Proizvođač kamiona i autobusa "Daimler Truck" planira da skrati radno vreme i zamrzne zapošljavanje u fabrici u matičnoj Nemačkoj.

Izvor: Feniks magazin

Zbogom kamionima i autobusima?
Shutterstock/ilmarinfoto

Podeli:

"Od septembra ćemo skratiti radno vreme", rekla je finansijska direktorka kompanije Eva Šerer i otkrila da se raspravlja i o dodatnim merama smanjivanja troškova.

Izvršni direktor Martin Daum rekao je da će kraće raditi radnici u fabrikama kamiona u Nemačkoj. Mera se, prema njegovim rečima, neće odnositi na proizvodnju autobusa.

"Trenutno ne razmišljamo o otkazima, međutim, definitivno ne razmišljamo ni o zapošljavanju", napomenuo je Daum.

10 odsto manje porudžbina

Najveći proizvođač komercijalnih vozila u svetu dobio je u prvoj polovini godine 10 posto manje narudžbi nego lani uz naručenih 198.376 vozila.

"Potražnja je na ključnim tržištima kamiona oslabila i to posebno u Aziji i Evropi", zaključio je Daum.

Nemačka kompanija sada u ovoj godini očekuje znatno manju dobit pre kamata i poreza nego lani.

"Daimler Truck AG" je inače najveći svetski proizvođač komercijalnih vozila sa više od 35 glavnih lokacija širom sveta i oko 100.000 zaposlenih.

Poznata kompanija "Mercedes", podsetimo, želi da skrati radno vreme i otpusti više od 1.000 radnih mesta u fabrici u Diseldorfu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: