Svet 1

03.08.2024.

9:22

Slovačka zbunjena

Slovačka je primila pismo hrvatske vlade u kojem se nudi obezbeđivanje rute za dodatne isporuke nafte kroz Hrvatsku zbog smanjenod dotoka kroz Ukrajinu, ali nije jasno kako bi to funkcionisalo, izjavio je slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar.

Izvor: Tanjug

Slovačka zbunjena
Profimedia

Podeli:

"Po kojoj ceni? Kog kapaciteta? To danas niko ne zna", rekao je Blanar, ponovivši da je Slovačka želela da Evropska komisija deluje prema Ukrajini kako bi u potpunosti obnovila dotok nafte iz Rusije, a da je, takođe, tražila drugo rešenje u slučaju da EK ne učini ništa, prenosi Rojters.

Hrvatski premijer Andrej Plenković juče je rekao da je poslao pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, slovačkom premijeru Robertu Ficu i čelnicima Evropske komisije u kojem je izrazio spremnost Hrvatske i Jadranskog naftovoda da udovolje zahtevima za transport nafte u kapacitetu većem od 14 miliona tona godišnje, preneo je Jutarnji list.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da mu je dan nakon Plenkovićevog pisma Orbanu, Ficu i EK, izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdas Dombrovskis poslao pismo u kojem ga uverava da Ukrajina ne ugrožava sigurnost snabdevanja naftom Mađarske i Slovačke i da je tim državama na raspolaganju naftovod kroz Hrvatsku.

Slovačka i Mađarska su saopštile da su prestale da dobijaju naftu od svog ključnog snabdevača Lukoila nakon što je Ukrajina prošlog meseca zabranila tranzit resursa ruske energetske kompanije naftovodom Družba preko svoje teritorije.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

21 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: