Svet 0

02.08.2024.

11:23

Bundestag na "dijeti": U kasi ostaju milioni

Redukcija Bundestaga na najviše 630 poslanika, prema planiranoj reformi izbornog zakona, uštedeće Nemačkoj do 125 miliona evra godišnje, naveo je kelnski Institut za istraživanje privrede (IW).

Izvor: dpa

Bundestag na "dijeti": U kasi ostaju milioni
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Podeli:

Vlada kancelara Olafa Šolca je prošle godine inicirala reformu da prekine neograničen rast predstavničkog doma nemačkog parlamenta, koji od izbora 2021. ima 733 poslanika.

IW je procenio da smanjivanjem broja poslanika za 100 iz rashoda godišnje ispada 13 miliona evra za plate, a najveća ušteda, od oko 45 miliona evra, je na kancelarijama i osoblju tih poslanika, prenosi dpa.

Dalje, zavisno od toga koliko partija i izbornih lista osvoji mesta u Bundestagu, Nemačka će na finansijskoj podršci za njih uštedeti do 20 miliona.

U kasi će ostati i znatna količina novca koji bi tih stotinak poslanika potrošilo na putovanja, kancelarijsku opremu, kompjutere i vozni park.

Ostale stavke u budžetu Bundestaga ostaju nepromenjene i posle dijete koja mu predstoji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

10 h

Podeli: