Svet 1

01.08.2024.

19:10

Manjak ovih radnika zabrinjava: Nema ih dovoljno u celom svetu

Prvo manjak pilota, sada nema dovoljno avio-mehaničara. Manjak kvalifikovanog osoblja nije samo problem poslovanja, nego i ugrožava bezbednost, upozorilo je nemačko osiguranje Alijanc (Allianz).

Izvor: dpa

Manjak ovih radnika zabrinjava: Nema ih dovoljno u celom svetu
Shutterstock/Svitlana Hulko

Podeli:

Alijanc u studiji objavljenoj u sredu navodi da je manjak avio-mehaničara, od kog prevoznici i aerodromi godinama zaziru, sada prerastao u stvarnost.

Deficit ne produžava samo radove na održavanju aviona, nego uprkos kontroli, povećava rizik od incidenata. Osiguranje pritom ukazuje da samo u Severnoj Americi nedostaje 12.000–18.000 avio-mehaničara.

Prethodnih par godina u fokusu je bio manjak pilota, jer su mnogi prevoznici u pandemijskoj krizi otpuštali osoblje koje potom dugo nisu uspevali da zamene. Taj problem je u međuvremenu uglavnom rešen, ali sada nema dovoljno zemaljskog tehničkog osoblja, prenosi nemačka agencija DPA.

Analitičari to pripisuju neočekivano snažnom oporavku avio-prevozničke industrije posle pandemije koronavirusa. Naime, ove godine se očekuje globalno rekordni promet u putničkom avio-prevozu.

Alijanc naglašava da "incident" ne znači nužno i pad aviona. Prošle godine u svetu nije pao nijedan putnički avion. Najveći deo, oko dve trećine prijavljenih incidenata tiče se sudara u vazduhu s pticama ili rulanja aviona u teren iza kraja piste.

Autori studije su analizirai više od 32.000 slučajeva prijavljene štete od 2019. do 2024. Ukupno potraživanje obeštećenja je izašlo na oko 14 milijardi evra.

Prema učestalosti, posle sudara u vazduhu i letačkih incidenata, koji čine 63 odsto slučajeva, 22 odsto incidenata čine tehnički kvarovi i propusti kontrole kvaliteta.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

14 h

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

8 h

Podeli: