Svet 4

02.08.2024.

19:19

Šta to tera nemačke firme iz zemlje?

Skupi energenti sve više štete Nemačkoj kao industrijskoj zemlji. Trend izmeštanja proizvodnje u inostranstvo sve je izraženiji u prvom redu kod industrijskih firmi.

Izvor: dpa

Šta to tera nemačke firme iz zemlje?
Shutterstock/Damir Sencar

Podeli:

To je saopštila Nemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) pozivajući se na anketu među preduzećima.

Prema anketi, u četiri od deset industrijskih pogona razmišljaju o tome da proizvodnju u Nemačkoj smanje zbog visokih cena energije, ili da je presele u inostranstvo.

Kod velikih preduzeća s više od 500 zaposlenih, u međuvremenu o takvoj opciji razmišlja čak i više od polovine. U anketi je, prema navodima DIHK, učestvovalo oko 3.300 preduzeća, prenosi nemačka agencija DPA.

Direktor DIHK Ahim Derks ocenio je da političarima do sada nije uspelo da preduzećima ponude prespektivu pouzdanog i cenovno prihvatljivog snabdevanja energijom.

"Dok su pre 2023. mnoge kompanije u energetskoj tranziciji videle i šansu za sostvenu proizvodnju, u poslednje vreme sa njihovog stanovišta uveliko pretežu rizici", rekao je Derks.

Skupi energenti, dodao je, sve više postaju kočnica proizvodnje i ulaganja.

Sve brojniji planovi za smanjenje proizvodnje i preseljenje, kao i konkretne selidbe pokazuju da energetsko-politički proizvodni uslovi sasvim jasno negativno utiču na konkurentnost preduzeća u Nemačkoj, navodi DIHK.

To, kako se dodaje, posebno važi za industriju, za industrijske pogone sa velikim izdacima za struju i za velika preduzeća, na primer u mašinogradnji ili proizvodnji industrijskih dobara.

DIHK zato traži da se smanje porezi i dažbine na struju, a da se deo tih nameta podmiri iz budžeta.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

10 h

Podeli: