Svet 6

02.08.2024.

7:26

Haos u državi: "Bolnice propadaju – uzimamo kredite"

Osam od 61 državne bolnice u Bugarskoj uzelo je kredite kod banaka u vrednosti većoj od 40 miliona evra za otplatu zaostalih obaveza.

Izvor: Tanjug

Haos u državi: "Bolnice propadaju – uzimamo kredite"
venusvi/Shutterstock

Podeli:

Dospela dugovanja su na kraju septembra 2021. iznosila 51,6 miliona evra.

Bugarske državne i opštinske bolnice sada mogu da učestvuju u posebnom programu državnih zajmova kako bi se spasile od bankrota i poboljšale usluge pacijenata, piše Euraktiv.

Finansijska šema, koju je pripremila Bugarska razvojna banka (BDB), obezbeđuje preferencijalne zajmove do 2,5 miliona evra za pokrivanje potreba za likvidnošću i za finansiranje investicija u infrastrukturu i opremu, sa ciljem unapređenja zdravstvene zaštite i finansijske stabilnosti zdravstvenih ustanova.

"Strategija banke, koja je prva takve vrste, predviđa podršku državi u sprovođenju javnih politika u strateškim sektorima kao što je zdravstvo", navelo je bugarsko Ministarstvo za inovacije i rast.

Program obuhvata samo bolnice sa više od 50 odsto državnog ili opštinskog vlasništva, a sredstva su namenjena za ulaganja u infrastrukturu i medicinsku opremu koja će podići nivo zdravstvenih usluga.

"Cilj je finansiranje opštinskih, državnih ili regionalnih (sa mešovitim učešćem) bolnica. Na svakoj bolnici je da odluči da li će se prijaviti za kredit u okviru programa", navode u Ministarstvu zdravlja.

Ministarstvo dodaje da bolnice mogu da konkurišu za finansiranje kod Bugarske razvojne banke, ali i iz evropskih projekata.

Zajam do 2,5 miliona evra dostupan je svim državnim i opštinskim bolnicama koje sprovode državni plan za restrukturiranje zdravstvene zaštite i održivi razvoj, a period korišćenja investicionog finansiranja je do 24 meseca, u zavisnosti od specifičnosti investicije.

Državni program pruža podršku i zaduženim medicinskim ustanovama. Državne i opštinske bolnice sa velikim zaduženjima, kojih je većina u zemlji, mogu da koriste kreditnu liniju za potrebe obrtnih sredstava i da pokriju sve ili deo svojih kredita.

"Na ovaj način, banka će smanjiti nivo zaduženosti u sistemu i podstaći ga da efikasnije upravlja i kontroliše tokove gotovine", saopštila je Bugarska razvojna banka.

Novi program mogao bi da bude rešenje za probleme nekoliko bugarskih bolnica u teškoj finansijskoj situaciji. Najzapaženiji slučaj prijavljen je u martu, a radi se o Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Kotelu, koja je bila pred zatvaranjem zbog dugova od blizu 400.000 evra.

U bolnici su lečena deca sa invaliditetom iz cele zemlje, ali zbog nedostatka organizacije i podrške, osoblje je sedam meseci ostalo bez plata, računi zdravstvene ustanove su blokirani, a novca nije bilo ni za struju i vodu.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

6 h

Podeli: