Svet 0

01.08.2024.

14:05

Naftni gigant nadmašio očekivanja: "Vraćamo svoje"

Britanski naftni gigant Šel nadmašio je očekivanja profita u drugom kvartalu 2024 i najavio da će pokrenuti povratni otkup akcija za 3,5 milijarde dolara u naredna tri meseca.

Izvor: Tanjug

Naftni gigant nadmašio očekivanja: "Vraćamo svoje"
epa, JERRY LAMPEN

Podeli:

Prilagođena zarada Šela za drugi kvartal ove godine iznosi 6,3 milijarde dolara, što je nadmašilo očekivanja analitičara agencije LSEG koji su prognozirali 5,9 milijardi dolara, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Na kvartalnom nivou je profit Šela pao za 19 odsto u odnosu na prvo tromesečje ove godine.

"Šel je ostvario još jedan dobar kvartal u pogledu operativnih i finansijskih rezultata", izjavio je izvršni direktor britanske kompanije Vael Savan.

On je istakao "značajna poboljšanja" u oblastima kao što su troškovi, kapitalna disciplina i operativni učinak.

Akcije kompanije Šel na Londonskoj berzi su danas porasle za 1,6 odsto na otvaranju tržišta, a njihova cena je od početka godine porasla za 11 odsto.

Konkurentska kompanija Britiš petroleum je u utorak takođe prijavila zaradu koja je veća od očekivane i produžio svoj program otkupa akcija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

1 d

Podeli: