Svet 0

01.08.2024.

9:32

Uber prelazi na električna vozila

Američka digitalna kompanija za usluge prevoza i dostave Uber i kineski proizvođač automobila BYD najavili su višegodišnje partnerstvo koje bi na puteve u Europi, a potom i u Latinskoj Americi trebalo izvesti 100.000 novih električnih vozila.

Izvor: Index.hr

Uber prelazi na električna vozila
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Podeli:

Partnerstvo će Uberovim vozačima jamčiti pristupačne cene i finansiranje za BYD-ova električna vozila, a nakon početne evropske i latinoameričke faze trebalo bi obuhvatiti i Bliski istok, Kanadu, Australiju i Novi Zeland, saopštili su iz preduzeća, prenosi Index.hr.

Popusti na održavanje, punjenje, finansiranje, lizing

Kako bi podržali prelaz na električna vozila, Uber i BYD ponudiće vozačima popuste na održavanje vozila, punjenje baterija, finansiranje i lizing, zavisno od tržišta.

"Kada vozač Ubera pređe na električno vozilo, njegovi rezultati u emisiji štetnih gasova mogu biti do četiri puta bolji od onih 'običnih' vozača, jednostavno zato što je više na putu", rekao je izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi.

Trka između BYD-a i Tesle

Preduzeća su dodale da će zajedno raditi na uključivanju BYD-ovih vozila i njihovih tehnologija za samostalnu vožnju u Uberovu platformu za prevoz.

BYD-ov američki konkurent Tesla trebao bi predstaviti svoj robotaksi u oktobru jer se čini da želi učiniti zaokret nakon što mu je prodaja električnih vozila pala u prva dva ovogodišnja kvartala.

Kineska kompanija ranije je Tesli preotela krunu najvećeg proizvođača električnih vozila u svetu, ali američka kompanija u međuvremenu je ponovo zauzela prvo mesto, napominje Rojters.

U januaru Uber je objavio da u saradnji sa Teslom promoviše njegova električna vozila na platformi u SAD-u budući da do 2030. želi postati platforma bez štetnih emisija u američkim i kanadskim gradovima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: