Svet 4

01.08.2024.

7:33

Raste cena goriva

Cene nafte su u porastu nakon ubistva političkog lidera palestinskog pokreta Hamas Ismaila Hanijea u Teheranu, kao i zbog nemirne situacije između Izraela i Libana.

Izvor: Tanjug

Raste cena goriva
Shutterstock/Golden Dayz

Podeli:

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je juče u 16.30 časova porasla za tri odsto, na 77,7 dolara za barel, a cena nafte Brent za dva odsto, na 80,1 dolar za barel.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Sjedinjene Američke Države za saučesništvo u ubistvu Hanijea, a zvanični Teheran je obećao osvetu za ovaj čin.

"Naša je dužnost da se osvetimo i strogo kaznimo cionistički entitet za atentat u Iranu, jer je atentat izvršen na našem tlu", izjavio je vrhovni vođa Irana Ali Hamnei i time dodatno rasplamsao strahove od šireg sukoba u regionu koji bi uticao na cenu nafte, prenosi portal Oilprice.

Izrael je ispalio rakete na libanski Bejrut, tvrdeći da su napadi usmereni protiv komandanta Hezbolaha Fuada Šukra koji je navodno odgovoran za raketni napad u subotu na Golansku visoravan u kome je poginulo 12 civila.

Libanski premijer Nadžib Mikati osudio je "očiglednu izraelsku agresiju", a iransko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je napad "eklatantno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Libana".

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: