Svet 9

31.07.2024.

18:00

Otvara se prva tajvanska fabrika čipova u Evropi

Najveći svetski proizvođač čipova TSMC će 20. avgusta svečano položiti kamen temeljac svoje prve fabrike u Evropi, konkretno u nemačkom gradu Drezdenu, potvrdili su anonimni upućeni izvori za agenciju Nikkei.

Izvor: Tanjug

Otvara se prva tajvanska fabrika čipova u Evropi
IM Imagery / Shutterstock.com

Podeli:

Na ceremoniji će biti prisutan predsednik i izvršni direktor firme TSMC C.C. Vei i druge važne zvanice, što je znak posvećenosti ulaganju u Nemačku, dodaju izvori.

Izgradnja fabrike u Drezdenu treba da počne do kraja 2024. godine, a proizvodnja do kraja 2027, objavila je ranije TSMC.

U pitanju je zajedničko ulaganje firme TSMC koja drži 70 odsto udela i kompanija Robert Boš, Infineon i NXP Semikondaktors, a fabrika će se formalno označavati akronimom ESMC.

U fabriku će biti uloženo ukupno 10 milijardi evra i očekuje se da će stvoriti oko 2.000 direktnih visokotehnoloških poslova.

Tajvanski TSMC je prošlog avgusta doneo stratešku odluka da prvi put proširi svoje proizvodne kapacitete u Evropu i izgradi fabriku u Nemačkoj, privučen podsticajima vlade u Berlinu, preneli su mediji.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

12 h

Podeli: