Svet 8

30.07.2024.

15:52

Booking oštro kažnjen

Španski nadzornik tržišne konkurencije CNMC naložio je platformi za online rezervaciju smeštaja Booking da plati kaznu od 413 miliona evra zbog iskorišćavanja svoje dominantne pozicije na tržištu u proteklih pet godina.

Izvor: SEEbiz

Booking oštro kažnjen
II.studio / Shutterstock.com

Podeli:

Reč je o najvišoj kazni koju je ikada izdao CNMC, javlja francuska novinska agencija AFP.

Kako je CNMC napisao u saopštenju za javnost, poslovna praksa platforme Booking nanela je štetu hotelima u Španiji i drugim online pružaocima usluga koji se takmiče s ovom platformom.

"Njegovi uslovi poslovanja stvaraju nepravednu neravnotežu u poslovnim odnosima s hotelima u Španiji", napisali su.

Prema nalazima nadzornika tržišne konkurencije, boljim pozicioniranjem hotela s više rezervacija na platformi Booking.com drugim ponuđačima onemogućen je ulazak na tržište ili širenje.

Tržišni udeo Bukinga u Španiji, drugoj najposećenijoj zemlji na svetu, u promatranom je razdoblju iznosio između 70 i 90 posto, prema podacima CNMC-a koje je sažeo AFP, prenosi Seebiz.

U maju ove godine Evropska komisija uvrstila je Booking na popis digitalnih kompanija za koje vrede posebna pravila u EU. Njegova matična kompanija Booking Holdings, sa sedištem u SAD, stoga mora u roku od šest meseci da osigura usklađenost rada online platforme s novim pravilima iz Zakona o digitalnim uslugama.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

12 h

Podeli: