Svet 4

30.07.2024.

13:22

Vri u Evropi; Ukrajina odgovorila na ultimatum

Ukrajina je spremna da reši probleme tranzita nafte sa Slovačkom.

Izvor: Tanjug

Vri u Evropi; Ukrajina odgovorila na ultimatum
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Ukrajina garantuje neprekidan tranzit nafte za kompanije koje ne podležu sankcijama i spreman je da reši to pitanje sa Slovačkom u skladu sa relevantnim mehanizmom koji je predviđen Sporazumom o pridruživanju sa Evropskom unijom, izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra energetike Roman Andarak.

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je spremna da reši problem tranzita nafte na ekspertskom nivou ako Slovačka aktivira pomenuti mehanizam, prenosi Rojters.

Andarak je konstatovao da slovačka strana to još uvek nije učinila.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u ponedeljak da će Slovačka zaustaviti isporuke dizela Ukrajini ako Kijev ne obnovi tokove nafte iz ruske grupe Lukoil.

Slovačka i Mađarska pojačale su pritisak otkako je Kijev prošlog meseca stavio Lukoil na listu sankcija, sprečavajući da nafta kompanije prolazi kroz slovačke i mađarske rafinerije.

"Ako se tranzit ruske sirove nafte kroz Ukrajinu ne obnovi u kratkom roku, (slovačka rafinerija) Slovnaft neće nastaviti sa isporukom dizela Ukrajini", rekao je Fico u video poruci na Fejsbuku.

On je dodao da je ukrajinskom premijeru Denisu Šmihalu u petak predložio tehničko rešenje za obnavljanje zaustavljenih tokova nafte.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

11 h

Podeli: