Svet 8

30.07.2024.

18:42

Žene besne zbog cena kod frizera: Kako to da više plaćaju?

Žene odlaze u frizerski salon na šišanje i troše malo bogatstvo, dok njihovi muški članovi porodice, partneri i braća ostavljaju znatno manje novca u berbernici ili u salonu.

Izvor: BIZLIFE

Žene besne zbog cena kod frizera: Kako to da više plaćaju?
Olena Yakobchuk/Shutterstock

Podeli:

Ali da li žene zaista plaćaju više za istu uslugu? Mogu li neke razlike u ceni da se opravdaju? Ili je ovo još jedan primer "ružičastog poreza", gde proizvodi i usluge namenjeni ženama koštaju više nego za muškarce bez ikakvog vidljivog razloga?

Dostupni podaci svakako opravdavaju frustracije mnogih žena.

Prošle godine, prosečna cena za standardnu žensku frizuru bila je 51,71 dolara u poređenju sa 34,56 dolara za mušku frizuru širom Sjedinjenih Država, prema podacima o transakcijama koje je Square, provajder sistema plaćanja, dostavio ekskluzivno CNN-u. N

ajjeftinija ženska frizura mogla u Južnoj Dakoti košta 31,43 dolara, dok muškarci plaćaju 21,59 dolara za najjeftiniju frizuru, takođe u toj državi, prenosi Bizlife.

Evropa

Kada je reč o Evropljanima, istraživanje YouGov-a među potrošačima u Velikoj Britaniji pokazalo je da su žene u proseku plaćale 31,99 funti (40,80 dolara) za frizuru, koja uključuje pranje i sušenje fenom. To je više nego dvostruko od prosečnih 12,17 funti (15,50 funti) koje plaćaju muškarci za istu ili sličnu uslugu.

Tokom godine žene obično plaćaju 135 funti (172 dolara) za šišanje, dok prosečan muškarac potroši 70 funti (89 dolara), prema proračunima YouGov-a.

"Iako se žene ređe šišaju, to još uvek nije dovoljno da nadoknadi razliku u cenama", napisao je Metju Smit, šef data novinarstva u YouGov.

Varijacije u iskustvu i veštinama

Diego Cervo/Shutterstock

Postoji potencijalno beskonačan broj frizura, farbanja i tretmana koje nude veliki broj frizerskih salona i berbernica. Oni zapošljavaju ljude sa različitim veštinama i iskustvom sa mušterijama.

Takođe postoje ogromne varijacije u tipu iskustva koje klijenti traže, kazao je Fred Džons, pravni savetnik u Kalifornijskoj federaciji za profesionalnu lepotu, trgovinskoj organizaciji koja se, od pandemije, proširila tako da predstavlja kompanije za negu kose i radnike u svim državama.

"Imate visokokvalitetnu uslugu gde je iskustvo poludnevno i uključuje šampanjac, dok s druge strane imate opciju za brzu frizuru, gde vam je potrebno samo 15 minuta", rekao je za CNN.

Zbog te heterogenosti je "zaista teško otkriti" da li žene plaćaju više samo zbog svog pola, dodao je Džons.

"Niko nema interes u našoj industriji da diskriminiše. Ako se pročuje reputacija da vaš salon diskriminiše po bilo kom osnovu, to će naštetiti vašem rezultatu", zaključio je on.

Slojeviti problem

Tara Farmer, urednica Fash-a, sajta koji povezuje potrošače sa lokalnim preduzećima širom SAD, navodi razlike u tipičnoj dužini kose kao glavni razlog zbog kojeg su cene za žene veće od onih za muškarce.

"Ženske frizure obično zahtevaju više vremena od muških i često uključuju rad sa dužom kosom i korišćenje dodatnih proizvoda za stilizovanje, alata i tehnika", napisala je Farmer u januarskom izveštaju.

hedgehog94/Shutterstock

U tom izveštaju je utvrđeno da se prosečna cena ženskog šišanja kreće između 45 i 75 dolara širom zemlje, dok su muškarci varirali između 25 i 50 dolara, iako nije precizirano da li tipična ženska frizura uključuje dodatne usluge kao što je sušenje fenom.

Dodatne usluge, kao što je farbanje, mogu lako da potisnu cene na trocifrene. Prosečna cena balajaža iznosila je 175 dolara u 2022, prema podacima Fasha.

Dodatne usluge

Karolin Larisej, izvršna direktorka Nacionalne federacije za kosu i lepotu (NHBF), trgovinskog tela Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je za CNN da žene češće traže dodatne usluge od muškaraca.

"Dame uglavnom imaju šampon, balzam, tretman, kao i šišanje i sušenje fenom, dok muškarci idu samo zbog šišanja", rekla je ona.

Čak i tako, generalno gledano, žene se i dalje plaćaju oko dva i po puta više od muškaraca za frizuru, istakla je Larisej.

Ipak, postoje "džepovi" industrije koji su počeli da naplaćuju kupcima na osnovu vremena provedenog u stolici, dodala je.

"Moramo da se prilagodimo kao industrija", zaključila je Karolin.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

19 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

22 h

Podeli: