Svet 3

30.07.2024.

15:24

Saudijci hoće litijum "što pre": Ponudili se da rudare u Čileu

Kompanija Manara Minerals iz Saudijske Arabije razmatra mogućnosti ulaganja u proizvodnju litijuma u Čileu, rekao je saudijski ministar rudarstva Bandar Alkhorajaf tokom posete toj južnoameričkoj zemlji.

Izvor: Index

Saudijci hoće litijum "što pre": Ponudili se da rudare u Čileu
EPA-EFE/AARON UFUMELI

Podeli:

Manara, nastala zajedničkim ulaganjem državne rudarske kompanije Ma'aden i Fonda za javna ulaganja (PIF), "analizira različite opcije", rekao je Alkhorajaf u intervjuu.

Saudijska Arabija radi na osiguravanju pristupa litijumu i drugim mineralima u želji da postane središte za proizvodnju električnih vozila i baterija za njihov pogon, što predstavlja napore u smeru diverzifikacije svoje ekonomije zavisne od nafte, prenosi Indeks.

Alkhorajaf, saudijski ministar industrije i mineralnih resursa, rekao je da Manara ima interes za ulaganje u Čile, drugog najvećeg svetskog proizvođača litijuma, metala koji se koristi i za proizvodnju baterija. Izjavio je i da je video "veliku predanost" čileanske vlade da pomogne da osigura ulaganja.

Međutim, napomenuo je da nije upoznat s konkretnim razgovorima koji su u toku. Naime, podseća Rojters, čileanska državna rudarska kompanija Codelco trenutno traži partnera za veliki projekat vađenja litijuma u ravnici Maricunga, a takođe, vlada je nedavno otvorila niz drugih nalazišta litijuma privatnim ulaganjima.

Alkhorajaf je izjavio da je Saudijska Arabija zainteresovana za brzo osiguranje snabdevanja litijumom, uključujući iz Čilea, budući da namerava da proizvodi baterije za električna vozila u zemlji.

"Imamo vođstvo koje je vrlo ambiciozno. Ozbiljni smo da ga nabavimo sada (...) što je pre moguće", kazao je. Pre Čilea, saudijski ministar je bio u službenoj posjeti Brazilu, takođe s ciljem unapređenja ekonomske saradnje dveju zemalja u više područja, uključujući i rudarstvo.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

6 h

Podeli: