Svet 7

28.07.2024.

11:23

Povećana referentna kamatna stopa

Centralna banka Rusije podigla je svoju referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u poslednje dve godine uz napomenu da se inflacija ubrzala i da se razvija znatno iznad aprilske prognoze.

Izvor: Beta

Povećana referentna kamatna stopa
Andrey Mihaylov/Shutterstock

Podeli:

Banka je podigla stopu na 18% kako bi se izborila sa rastućom inflacijom ekonomije pogođene sankcijama koje joj je uveo Zapad zbog invazije na Ukrajinu.

- Rast domaće tražnje i dalje nadmašuje mogućnosti za proširenje ponude roba i usluga. Da bi inflacija ponovo počela da se smanjuje, monetarna politika mora biti dodatno pooštrena - navodi se u saopštenju banke.

Dodaje se da je godišnja inflacija, vođena visokim inflatornim očekivanjima i promenom trgovinskih uslova koje su rezultirale "geopolitičke tenzije", porasla sa 8,6% u junu na 9% u julu.

Banka je revidirala prognozu inflacije za ovu godinu na 6,5 do 7% i saopštila da će na predstojećim sastancima razmotriti neophodnost daljeg povećanja referentne kamatne stope.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

1 d

Podeli: