Svet 4

27.07.2024.

10:58

Kraj subvencijama?

U Nemačkoj dečji vrtić pohađa oko 3,9 miliona dece. Međutim, troškovi za roditelje uvelike variraju zavisno od toga gde žive.

Izvor: Fenix magazin

Kraj subvencijama?
Shutterstock/esfera

Podeli:

Savezne zemlje su delimično ukinule naknade za vrtić, odobravaju popuste ili ukidaju naknade za braću i sestre dece koja već pohađaju vrtić.

Tirinška, Saska-Anhalt, Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Bavarska, Saarland i Sjeverna Rajna-Vestfalija oslanjaju se na savezna sredstva od preko 2 milijarde evra godišnje.

Zbog izmene zakona o vrtićima to od januara više neće biti moguće. Od 2025. nadalje, novac savezne vlade uglavnom će teći u osiguravanje i zapošljavanje kvalifikovanih radnika. Države moraju same snositi troškove smanjenja za vrtiće ili mogu više uključiti roditelje u brigu o svojoj deci. Obe mere naišle su na negodovanje.

Premijer Tirinške Bodo Ramelow (68, Linke) izrazio je negodovanje na Fejzbuku: – Ova savezna vlada nema srca za decu. Oduzima saveznim zemljama pravo da same odlučuju kako će roditelji biti finansijski rasterećeni, napisao je.

"Savezne zemlje moraju dobiti ciljanu potporu savezne vlade u finansiranju vrtića, zahteva bavarska ministarka porodice Ulrike Scharf (56, CSU).

Bavarska trenutno koristi savezna sredstva za subvencionisanje svakog od 370.000 vrtića s paušalnom stopom od 100 evra. Ovo finansiranje je sada u opasnosti.

Druge zemlje pretpostavljaju da će u budućnosti moći izdržavati porodicu sopstvenim novcem:

– Bavarska trenutno koristi savezna sredstva za subvencionisanje svakog od 370.000 vrtića s paušalnom stopom od 100 evra. Ovo finansiranje je sada u opasnosti.

Druge zemlje pretpostavljaju da će u budućnosti moći izdržavati porodicu sopstvenim novcem.

– U Mecklenburg-Zapadnom Pomeraniji je pohađanje vrtića potpuno besplatno za oko 115.000 dece. To je 2023. koštalo gotovo 79 miliona evra. Trećina toga (23,4 miliona evra) došla je iz saveznog finansiranja vrtića.

– Severna Rajna-Vestfalija ima 764.000 mesta za čuvanje dece, ove godine ulaže 428 miliona evra u smanjenje doprinosa za poslednje dve godine vrtića pre polaska u školu, od čega 151 milion evra dolazi od savezne vlade.

– Saarland koristi savezna sredstva za smanjenje udela roditelja u troškovima osoblja na trenutno 7,5 posto.

– Saska-Anhalt koristi novac iz Berlina za finansiranje besplatno staranje za brata i sestru. Roditelji trenutno plaćaju samo za svoje najstarije dete. Samo za mlađu braću i sestre dece koja idu izvan škole, 2024. godine nastaće troškovi od 35 milona evra, od čega su 30 miliona evra savezna sredstva. Nejasno je kako će restrukturiranje proračuna uspeti. Član državnog parlamenta Tobias Krull (47, CDU) već predlaže da roditelji ubuduće plaćaju za najmlađe umesto za najstarije dete.

– U Tirinškoj su poslednje dve godine vrtića besplatne. Bez novca iz Berlina preti rupa od 18,4 miliona evra godišnje. – Pretpostavljamo da ćemo to nekako rešiti u pregovorima o proračunu za 2025, objašnjava portparol Ministarstva obrazovanja.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

21 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: