Svet 0

24.07.2024.

9:16

Proizvod velike farmaceutske firme pod sumnjom zbog smrti 175 ljudi: Šefovi dali ostavke

Čelnici japanskog proizvođača lekova Kobajaši farmasjutikal (Kobayashi Pharmaceutical) podneli su ostavke.

Izvor: Poslovni dnevnik

Proizvod velike farmaceutske firme pod sumnjom zbog smrti 175 ljudi: Šefovi dali ostavke
Shutterstock/GBJSTOCK

Podeli:

Oni su na taj način preuzeli odgovornost za kontaminaciju dodatka prehrani koja je možda izazvala smrt 175 ljudi, prema navodima ministarstva zdravstva.

U martu je Kobajaši farmasjutikal objavio da su ožalošćene porodice prijavile pet smrtnih slučajeva povezanih s redovnom konzumacijom dodatka prehrani s fermentiranim pirinčem "beni koji", navodi Japan tajms.

Beni koji pirinač fermentira se uz dodatak plesni. Oglašava se kao dodatak prehrani koji smanjuje visoki holesterol i krvni pritisak, ali uveliko se koristi i kao boja za prehrambene proizvode. Kupci su nakon konzumacije kompaniji prijavili simptome poput promene boje mokraće, oticanja udova i umora.

Krajem juna ministarstvo zdravstva upozorilo je da je broj smrtnih slučajeva potencijalno povezanih s konzumacijom znatno veći i početkom jula navelo je da su porodice izvestile o 175 smrtnih slučajeva s mogućom vezom s konzumacijom proizvoda firme Kobajaši farmasjutikal.  

Prema navodima ministarstva, zbog konzumacije proizvoda firme Kobajaši farmacsjutikal s fermentiranim pirinčem hospitalizovane su 492 osobe, uključujući 291 s bubrežnim problemima.

Kobajaši farmasjutikal izvestio je da je u pogonima otkrio potencijalno toksičnu kiselinu koju je proizvodila plesan u postupku fermentacije i pokrenuo je istragu o 76 smrtnih slučajeva.

U utorak je kompanija objavila da su poslovni direktor i predsednik Akihiro Kobajaši, kao i izvršni direktor i predsednik odbora Kazumasa Kobajaši, obojica članovi porodice osnivača, podneli ostavke.

Odluka je doneta “kako bi se razjasnila izvršna odgovornost”, naveli su iz firme Kobajaši farmasjutikal, a posebno su i izrazili saučešće porodicama umrlih i izvinili se klijentima i partnerima.

Firma je potvrdila da je prodavala, odnosno isporučivala tablete na bazi beni koji pirinča za pedesetak domaćih firmi i dve na Tajvanu. Tajvanske kompanije preventivno su iz ponude povukle 154 proizvoda s tim sastojkom, navodi BBC.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: