Svet 4

23.07.2024.

9:36

Potonuću nema kraja – ni Kina nema dobre vesti

Ruda gvožđa pala je blizu praga od 100 dolara po toni jer plenum u Kini nije uspeo da pruži značajan podsticaj, a zalihe ostaju visoke.

Izvor: SEEbiz

Potonuću nema kraja – ni Kina nema dobre vesti
Shutterstock/RHJPhtotos

Podeli:

Materijal za proizvodnju čelika pao je za čak 2,4% na 101 dolar u Singapuru, a fjučersi su na putu za treći dan gubitaka. Ishod Trećeg plenuma, prošlonedeljne konklave zvaničnika Komunističke partije, razočarao je investitore, uz nekoliko koraka za povećanje potražnje za metalima ili rešavanje krize nekretnina.

Što se tiče ponude, podaci iz Brazila - najvećeg izvoznika rude gvožđa posle Australije - pokazuju da su dnevne prosečne isporuke dostigle 1,62 miliona tona u prvih 15 radnih dana jula, što je brži tempo nego celog meseca pre godinu dana. Prošle nedelje, veliki rudari su prijavili rekordne nivoe proizvodnje, prenosi Seebiz.

Ruda gvožđa je ove godine pala za više od četvrtine i jedna je od glavnih roba s najlošijim rezultatima. Materijal - koji je nakratko pao ispod 100 dolara u martu i aprilu - smanjen je zbog znakova da je globalno pomorsko tržište u višku, a zalihe u lukama rastu.

"Nedavna kineska makropolitika nije donela ništa osim onoga što se već očekivalo", rekla je Han Jing, viša analitičarka u SDIC Essence Futures Co., koja je takođe navela slabu potražnju za proizvodima od čelika kao pokretač nižih cena rude gvožđa. "U međuvremenu, globalno pomorsko tržište je na strani viška", rekla je.

U Kini su ugovori za rude gvožđa u Dalianu pali, zajedno s fjučersima za čeličnu armaturu i toplo valjane kolute u Šangaju.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

18 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: