Svet 1

20.07.2024.

20:33

Cena nafte na svetskim tržištima u padu: Smanjuje se snabdevanje

Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru beležile su pad, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 80,13 dolara, a Brent nafta 82,63 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Izvor: Biznis.rs

Cena nafte na svetskim tržištima u padu: Smanjuje se snabdevanje
Shutterstock/Golden Dayz

Podeli:

Ista situacija bila je i dan ranije, kada su cene nafte pale na međunarodnim tržištima prema 84 dolara, jer je zabrinutost za kinesku potražnju prevagnula nad procenama o suženom snabdevanju u letnjem tromesečju.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila niža 83 centa nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 84,28 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 63 centa nižoj ceni, od 82,19 dolara.

Trgovci su ove sedmice tragali za signalima koji bi im pomogli u procenama potražnje u Kini, vodećem svetskom uvozniku, prenosi Mina.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u drugom tromesečju 4,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nagoveštavajući posustajanje aktivnosti u poređenju s početkom godine, kada je uvećan 5,3 odsto. Tržište nekretnina ponovo se oštro smanjilo, a lična potrošnja oslabila.

Slabiji tempo rasta znači i skromniju potražnju za naftom, pa se pažnja tržišta okrenula sednici kineske Komunističke partije u potrazi za najavama podsticaja. Zvaničnici su priznali da duga lista ekonomskih ciljeva sadrži "brojne složene protivurečnosti", ali nisu skicirali konkretne mere koje bi podstakle aktivnost druge ekonomije sveta.

"To je u petak zakočilo cene robe, uz ostale faktore", napisali su analitičari ANZ-a.

Barijera cenama bio je i pad informacionih sistema širom sveta zbog ažuriranja programa firme za kibernetičku sigurnost CrowdStrike, koji je "srušio" operativni sistem Windows.

Avio-prevoznici su obustavili letove, banke nisu mogle da pružaju usluge plaćanja, a poremećena je i trgovina na nekim finansijskim tržištima.

Vodeći proizvođači smanjuju snabdevanje kako bi podržali cene i verovatno neće menjati proizvodnu politiku na skorašnjem sastanku, rekla su tri izvora za Reuters.

Analitičari zato očekuju slabije snabdevanje do kraja trećeg tromesečja.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica poskupeo 87 centi, na 85,43 dolara.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: