Svet 3

21.07.2024.

9:19

Pridružiće se kineskoj inicijativi? Prvo nisu bili voljni

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da njegova administracija razmatra "predlog za pridruživanje" inicijativi Pojas i put, glavnom kineskom infrastrukturnom i investicionom projektu, prenosi South China Morning Post.

Izvor: Tanjug

Pridružiće se kineskoj inicijativi? Prvo nisu bili voljni
Shutterstock/Isaac Fontana

Podeli:

Kako se navodi, Lula je izrazio otvorenost za pristupanje inicijativi sve dok to, kako je naveo, "donosi opipljive rezultate".

"Pošto Kina želi da razgovara o ovom Putu svile (prethodni naziv inicijative), moraćemo da pripremimo predlog za procenu šta dobijamo, koje su koristi za Brazil ako učestvujemo u ovoj stvari?", rekao je on.

Ovo je prvi put da je brazilska vlada otvoreno najavila mogućnost pridruživanja kineskoj inicijativi, uprkos tome što je Kina u prošlosti uputila nekoliko poziva, navodi list.

Brazil nije bio voljan da se pridruži trgovinskoj i infrastrukturnoj mreži sa Kinom i jedna je od  tri južnoameričke zemlje koje ne učestvuju u ovom projektu, zajedno sa Kolumbijom i Paragvajem.

Brazil i Kina ove godine obeležavaju 50 godina bilateralnih odnosa, a očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping prisustvovati samitu G20 u Rio de Žaneiru u novembru.

Lula je u četvrtak izjavio da će biti gost na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), koji se održava u novembru u Peruu, navodi kineski list.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: