Svet 0

21.07.2024.

14:11

UAE razmatraju izgradnju druge nuklearne elektrane u zemlji

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) razmatraju raspisivanje tendera za izgradnju druge nuklearne elektrane u zemlji ove godine.

Izvor: Tanjug

UAE razmatraju izgradnju druge nuklearne elektrane u zemlji
Shutterstock/TonyV3112

Podeli:

To prenosi Rojters pozivajući se na stalnog predstavnika UAE pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Hamada Alkabija.

On je rekao da konačna odluka o pokretanju tendera nije doneta, ali da vlada u Abu Dabiju "aktivno istražuje tu opciju".

Projekat bi mogao da privuče tenderske ponude iz Kine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja, a vrednost ugovora bi se merila u desetinama milijardi dolara, dodaje britanska agencija.

Vlada UAE predviđa da će u narednoj deceniji doći do značajnog povećanja potrebe za električnom energijom, pre svega zbog rasta broja stanovnika i napretka industrijskog sektora.

Ujedinjeni Arapski Emirati ne planiraju da obogaćuju uranijum, tako da će i nadalje nabavljati  gorivo za nuklearkne elektrane na međunarodnom tržištu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

13 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

16 h

Podeli: