Svet 0

19.07.2024.

15:13

Ubrzana inflacija u Japanu

Osnovna inflacija u Japanu ubrzana je drugi mesec zaredom u junu, pokazuju podaci objavljeni u petak, produžujući period duži od dve godine iznad ciljne stope centralne banke od dva odsto i održavajući očekivanja na tržištu o skorom povećanju kamatnih stopa.

Izvor: Biznis.rs

Ubrzana inflacija u Japanu
Profimedia

Podeli:

Međutim, više od tri četvrtine ekonomista koje je anketirao Reuters očekuju da Banka Japana (BOJ) neće podići kamatne stope ovog meseca, jer slaba potrošnja opterećuje krhku ekonomiju.

Analitičari navode da je inflatorni pritisak izazvan potražnjom ostao slab, a da rast cena uzrokovan višim troškovima uvoza smanjuje realne plate i prigušuje potrošnju. Prema oceni stručnjaka ne treba očekivati promenu stava centralne banke pre oktobra, kada bi najranije moglo da dođe do povećanja kamatnih stopa.

Osnovni indeks potrošačkih cena (CPI), koji isključuje uticaj nestabilnih cena svežih namirnica, porastao je za 2,6 procenata u junu u odnosu na prethodnu godinu, što je malo ispod tržišnih prognoza od 2,7 odsto. To je usledilo nakon rasta od 2,5 odsto u maju i premašilo cilj centralne banke 27. mesec zaredom, delimično zbog rasta troškova energije od 7,7 odsto usled smanjenja subvencija za komunalne usluge.

Odvojeni indeks koji isključuje uticaje svežih namirnica i troškova goriva, koji BOJ pažljivo prati kao širi pokazatelj cenovnih trendova, porastao je za 2,2 procenata u junu nakon čitanja od 2,1 procenata u maju.

Podaci će biti među faktorima koje će BOJ pažljivo proučavati na svojoj političkoj sednici 30. i 31. jula, kada će odbor objaviti nove kvartalne prognoze i raspravljati o tome da li da podigne kamatne stope sa trenutnih skoro nultih nivoa.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Mađarska neće preživeti"

Mađarska neće preživeti bez ruske nafte, odluka Ukrajine da obustavi isporuke LUKOIL-a preko naftovoda Družba postala je ozbiljan izazov za zemlju, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu televiziji RBK.

22:28

2.9.2024.

21 h

Svet

Ukrajina opet odmah rekla "ne"

Turska je pokušala da obnovi dogovor o izvozu žitarica Crnim morem u proleće 2024. godine, što je Moskva prihvatila, ali je Kijev odbio nakon pristanka Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

13:11

2.9.2024.

1 d

Podeli: