Svet 13

18.07.2024.

20:07

Problemi između Kine i Rusije: Amerika umešala prste

Junsko proširenje američkih sankcija je zakomplikovalo plaćanja u juanima između Kine i Rusije, prenosi Blumberg pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Izvor: Tanjug

Problemi između Kine i Rusije: Amerika umešala prste
Shutterstock/vaalaa

Podeli:

Tri izvora koja se bave izvozom robe su za njujoršku agenciju navela da su direktna plaćanja iz Kine u Rusiju sada veoma otežana ili čak nemoguća, što se odnosi i na plaćanja u juanima.

Predstavnik ruske poljoprivredne kompanije je istovremeno rekao da neki kineski kupci poljoprivrednih proizvoda iz Rusije imaju problema sa plaćanjem.

Nasuprot tome, drugi izvoznici su agenciji rekli da za sada nemaju probleme sa isplatama. Primer je velika transakcija energenata između Kine i Rusije u juanima koja je ovog meseca prošla bez ikakvih problema.

Kako napominje agencija, izvoznici koji imaju problema sa plaćanjem pronalaze alternative kao što je plaćanje u kripto valutama ili preko trećih zemalja.

Pored toga, trgovci i dalje mogu da izvrše uplate u juanima preko određenog broja velikih ruskih državnih banaka.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Mađarska neće preživeti"

Mađarska neće preživeti bez ruske nafte, odluka Ukrajine da obustavi isporuke LUKOIL-a preko naftovoda Družba postala je ozbiljan izazov za zemlju, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu televiziji RBK.

22:28

2.9.2024.

21 h

Svet

Ukrajina opet odmah rekla "ne"

Turska je pokušala da obnovi dogovor o izvozu žitarica Crnim morem u proleće 2024. godine, što je Moskva prihvatila, ali je Kijev odbio nakon pristanka Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

13:11

2.9.2024.

1 d

Podeli: