Svet 3

17.07.2024.

17:01

Grčka uvodi krizni porez

Grčka će tokom leta proizvođačima struje naplaćivati "krizni" porez i prihodom subvencionisati račune domaćinstava kako bi im pomogla s troškovima života, rekao je premijer Kirijakos Micotakis.

Izvor: Index

Grčka uvodi krizni porez
Shutterstock/Per Bengtsson

Podeli:

Veleprodajne cene električne energije porasle su u proteklim nedeljama zbog poremećaja na evropskom tržištu struje i Grčka mora nešto da preduzme dok Evropska unija ne pronađe rešenje za taj problem, citira Roters reči premijera u razgovoru za SKAI TV.

"Vlada je zato odlučila da proizvođačima električne energije koji koriste gas uvede jednokratni porez i upotrebiti prihod za smanjivanje računa za struju u avgustu", najavio je grčki premijer u razgovoru za Skai TV.

Krizni porez će se plaćati dva meseca

"Kompanije će plaćati krizni porez dva meseca, a vlada će za početak subvencionisati račune samo za avgust", dodao je Micotakis. Ministarstvo energetike objaviće detalje tokom dana.

U junu je zvanična Atina rafinerijama uvela vanredni porez od 33 posto na "jako visoku zaradu" u 2023. godini koja je proizišla iz značajnih promena na međunarodnom tržištu nafte, rekao je tada u razgovoru za Real FM radio grčki premijer.

Dodao je da će prihod upotrebiti za podršku budžetu i pomoć penzionerima s niskim primanjima.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

21 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: