Svet 1

17.07.2024.

16:06

Banka Rusije najavila treniranje strogoće

Banka Rusije (BR) je u najnovijem informativno-analitičkom komentaru najavila duži period stroge monetarne politike da bi se smanjila inflacija u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Banka Rusije najavila treniranje strogoće
Shutterstock/Dmitri Kalvan

Podeli:

Trenutni rast potrošačkih cena u Rusiji je usporen u junu, ali inflatorni pritisci su veći nego u prvom kvartalu 2024. godine, tako da je potrebno održavati čvrste monetarne uslove duže nego što je bilo prvobitno predviđeno u aprilu, navodi se u komentaru.

Godišnja stopa inflacije u Rusiji je u junu porasla sa majskih 8,3 odsto na 8,59 odsto, dok su na mesečnom nivou cene porasle za 0,64 odsto u odnosu na maj, prenosi Komersant.

Banka Rusije je na svojoj poslednjoj sednici o monetarnoj politici 7. juna zadržala referentnu kamatnu stopu četvrti put zaredom na 16 odsto, a guvernerka Elvira Nabiulina je tom prilikom upozorila da je moguće značajno povećanje kamate ako inflatorni pritisci ne opadnu.

Naredna sednica Banke Rusije na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi je zakazana za 26. jul.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ovo samo Trampu može da padne na pamet

Bivši predsednik Donald Tramp ostao je pri svojoj ideji da se ukine porez na dohodak i zameni carinama u intervjuu s Džoom Roganom, voditeljem jednog od najslušanijih podkasta na svetu.

21:46

26.10.2024.

1 d

Podeli: