Svet 1

16.07.2024.

22:40

Ruska proizvodnja gasa raste

Proizvodnja gasa u Rusiji će u 2024. porasti za šest odsto na 675 milijardi kubnih metara, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) o tržištu gasa.

Izvor: Tanjug

Ruska proizvodnja gasa raste
shutterstock/Visionsi

Podeli:

Prema podacima agencije, ruska proizvodnja gasa je u prvoj polovini ove godine porasla za sedam odsto međugodišnje, prenosi Komersant.

Glavni motor rasta proizvodnje gasa u prvoj polovini 2024. je bio rast izvoza gasa preko gasovoda, kao i izvoza tečnog prirodnog gasa.

U pomenutom periodu je Rusija povećala isporuke gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira za 35 odsto međugodišnje, a povećane su i isporuke u Evropu.

Obim ruske proizvodnje tečnog prirodnog gasa je istovremeno porastao za skoro dva odsto međugodišnje, odnosno za dve milijarde kubnih metara.

Isporuke gasa Pekingu se vrše u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora o kupoprodaji gasa između Gasproma i kineske kompanije CNPC.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Najbogatija zemlja "potonula"

U vreme sticanja nezavisnosti 1968. godine, Nauru je bila najbogatija zemlja na svetu po glavi stanovnika zbog svojih ogromnih nalazišta.

11:02

26.8.2024.

1 d

Srbija

Zabrana: Srbija spušta rampu

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović doneo je naredbu o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti kuga malih preživara – Peste des petits ruminants (PPR) u Republiku Srbiju.

10:40

27.8.2024.

4 h

Podeli: