Svet 33

16.07.2024.

14:10

Seku veze: Gotovo je s Rusijom i Belorusijom

Operateri elektroenergetske mreže Estonije, Letonije i Litvanije potpisali sporazum o izdvajanju iz zajedničke električne mreže Brel, iz sovjetskog doba s Rusijom i Belorusijom, 2025. godine.

Izvor: B92.net

Seku veze: Gotovo je s Rusijom i Belorusijom
Shutterstock/V.Lawrence

Podeli:

Tri baltičke zemlje se i dalje oslanjaju na ruske operatere da kontrolišu frekvencije i balansiraju mrežu.

"Napuštamo BRELL... U februaru, Baltik će zajedno testirati izolovani rad (električnih mreža) i odvojiti se", napisao je litvanski ministar energetike Dainijus Krejvis u objavi na Fejsbuku, prenosi Rojters.

"Uvek smo dobro znali da ćemo postati deo evropskog elektroenergetskog sistema, kao što smo postali deo Evropske unije i NATO-a", dodao je on.

Posle skoro decenije pregovora, baltičke zemlje su 2018. potpisale sporazum o povezivanju svojih energetskih mreža sa EU do 2025. godine.

EU je posvetila ukupno 1,2 milijarde evra za pripremu regiona za razdvajanje, pokrivajući oko tri četvrtine troškova, rekao je litvanski operater mreže Litgrid u odvojenom saopštenju.

Razdvajanje će se obaviti 8. februara, kada će baltičke države sinhronizovati frekvenciju svojih mreža s onom u kontinentalnoj Evropi, preko energetske veze s Poljskom, saopštio je Litgrid.

Podeli:

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

18 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: