Svet 0

16.07.2024.

15:42

Potražnja za kreditima u Evrozoni raste prvi put od 2022.

Potražnja za potrošačkim i stambenim kreditima u Evrozoni raste prvi put od 2022. godine, pokazao je danas objavljeni izveštaj Evropske centralne banke (ECB) za drugi kvartal 2024.

Izvor: Tanjug

Potražnja za kreditima u Evrozoni raste prvi put od 2022.
Shutterstock/olrat

Podeli:

Nasuprot tome, potražnja kompanija u Evrozoni za kreditima u tromesečnom periodu od aprila do juna i dalje pada, uz značajne regionalne razlike u Evrozoni.

U Nemačkoj i Španiji je registrovano veće interesovanje firmi za kredite, dok je dalji pad zabeležen u Francuskoj i Italiji, prenosi Blumberg.

"Više kamatne stope i niže fiksne investicije i dalje vrše pritisak na potražnju firmi za kreditima", dodaje se u saopštenju ECB-a.

Kako se navodi, poboljšanje situacije na tržištu nekretnina i rast poverenja potrošača je nasuprot tome stimulisalo potražnju domaćinstava za pozajmicama. Podaci o kreditima su ključni za kreatore monetarne politike Evropske centralne banke koji treba da u četvrtak donesu odluku o eventualnom smanjenju referentnih kamatnih stopa u evrozoni.

Evropska centralna banka je u junu snizila kamatnu stopu na glavne operacije na 4,25 odsto kamatnu stopu na depozite na 3,75 odsto i marginalnu kamatnu stopu na 4,50 odsto, u sva tri pomenuta slučaja za 25 baznih poena.

Eksperti uglavnom očekuju da ECB neće ponovo smanjivati kamate pre septembra.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

14 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

17 h

Podeli: