Svet 0

17.07.2024.

8:09

Evropu čekaju mnoge promene u transportu: Obuhvaćena i Srbija MAPA

Evropska komisija najavila je kako će ove nedelje na snagu stupiti nova pravila EU o transevropskoj transportnoj mreži (TEN-T) što sa sobom donosi i brojne novitete.

Izvor: Klix.ba

Evropu čekaju mnoge promene u transportu: Obuhvaćena i Srbija MAPA
DarSzach/Shutterstock

Podeli:

Politika transevropske transportne mreže EU predstavlja ključni instrument za razvoj koherentne, efikasne i visokokvalitetne transportne infrastrukture širom Evropske unije.

Tim povodom Evropska komisija je naglasila kako će stupanje na snagu ovih pravila sa sobom povući i niz drugih unapređenja usluga kao i da će to obuhvatati gotovo svaki segment saobraćaja.

Između ostalog, do 2040. godine TEN-T infrastrukturom propisano je da putničke železničke linije moraju podržavati vozove koji putuju brzinom od minimalno 160 km/h.

"Jedinstveni evropski sistem signalizacije biće raspoređen u celoj TNT-t mreži, povećavajući sigurnost i efikasnost u železničkom saobraćaju. Nacionalni sistemi će se postepeno gasiti. Primera radi, nove brze železničke veze između Porta i Viga, kao i Budimpešte i Bukurešta, moraju biti završene do 2040. Kao drugi primer, po završetku mreže putnici će moći da putuju između Kopenhagena i Hamburga za 2,5 sata vozom, umesto 4,5 sati koliko je za to potrebno danas", navodi se.

Deo pravila odnosit će se na terminale kao i aerodrome.

"Glavni aerodromi s preko 12 miliona putnika godišnje moraju biti povezani železnicom na velike udaljenosti. Broj i kapacitet pretovarnih terminala će se proširiti kako bi se zadovoljile prometne potrebe. Ovo uključuje smeštaj u vozove duge 740 metara, promovisanje prelaska na održive vidove transporta i jačanje evropskog sektora kombinovanog transporta", saopšteno je.

Takođe, najavljeno je uspostavljanje sigurnih parking površina na svakih 150 kilometara duž mreže.

"Jezgrena mreža uključuje najvažnije veze između velikih gradova i čvorova i mora biti završena do 2030. godine. Proširena jezgrena mreža treba da bude završena deset godina kasnije, 2040. godine. Sveobuhvatna mreža povezuje sve regije EU sa osnovnom mrežom i treba da bude završena do 2050. godine", saopšteno je iz Evropske komisije.

Dio TEN-T programa odnosi se i na alternativna goriva.

"TEN-T je osnova za postavljanje punionica alternativnih goriva kao što je vodonik", navodi se.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Najbogatija zemlja "potonula"

U vreme sticanja nezavisnosti 1968. godine, Nauru je bila najbogatija zemlja na svetu po glavi stanovnika zbog svojih ogromnih nalazišta.

11:02

26.8.2024.

1 d

Srbija

Zabrana: Srbija spušta rampu

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović doneo je naredbu o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti kuga malih preživara – Peste des petits ruminants (PPR) u Republiku Srbiju.

10:40

27.8.2024.

4 h

Podeli: