Svet 2

13.07.2024.

20:50

Razočaranje: Nije bilo vajde od Evropskog prvenstva

Jedna velika nemačka pivara u petak je izvestila o razočaravajućim brojkama za industriju piva u junu, s očekivanim porastom potrošnje tokom UEFA Evropskog prvenstva za muškarce koji se nije ostvario.

Izvor: SEEbiz

Razočaranje: Nije bilo vajde od Evropskog prvenstva
Shutterstock/Hryshchyshen Serhii

Podeli:

Predstavnik Veltinsa Majkl Hjuber rekao je da je "efekat Evropskog prvenstva za pivare propao", jer su kišno vreme i promena u navikama pijenja umanjili prodaju uprkos tome što je Nemačka bila domaćin turnira.

Pivara je saopštila da su nemački konzumenti konzumirali procenjenih 8 miliona hektolitara piva u junu, što je manje nego u istom mesecu 2023. Jedan hektolitar je 100 litara, prenosi Seebiz.

Nemačke pivare prodaju oko jedne šestine svog piva ugostiteljskom sektoru, a lavovski udeo u poslovanju dolazi iz maloprodaje. Međutim, prema Veltinsu, potrošači u supermarketima i prodavnicama pića bili su suzdržani ove godine.

Otrežnjujuće je poređenje s "letnjom bajkom" 2006. godine, kada je Nemačka bila domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva za muškarce: prodaja piva u junu te godine navodno je bila oko 11 miliona hektolitara.

Tokom ovogodišnjeg turnira navijači su više utakmica gledali sami kod kuće, umesto da se okupljaju u velikom broju i piju više. "To je drugačije od pozivanja suseda na roštilj i ispijanje piva", rekao je Hjuber.

Za proračun brojki Veltins je koristio podatke logističke kompanije u čijem je delimičnom vlasništvu kao i druge tržišne procene.

Pivara, sa sedištem u zapadnoj nemačkoj saveznoj državi Sarland, u petak je predstavila brojke koje pokazuju da je prodala 4% više piva u prvoj polovini 2024. nego u istom razdoblju prošle godine, s ukupnom proizvodnjom od oko 1,7 miliona  hektolitara.

Ipak, poslovanje - sa 721 zaposlenim - u junu je zabeležilo gubitak. Njegovi glavni nemački konkurenti uključuju Oetkerovu podružnicu Radeberger, kao i Oettinger, Bitburger i Warsteiner.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

16 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

19 h

Podeli: