Svet 1

11.07.2024.

16:14

Japan ima plan: Umesto 25.000 kamiona, jedan podzemni transportni tunel

Japan planira između Tokija i Osake da izgradi 500 kilometara dugu podzemnu pokretnu traku za transport tereta.

Izvor: Klix.ba

Japan ima plan: Umesto 25.000 kamiona, jedan podzemni transportni tunel
Shutterstock/Gorodenkoff

Podeli:

Njome će moći da se transportuje količina tereta jednaka količini tereta koja se svaki dan transportuje s 25.000 kamiona. Doneće tri glavna benefita.

Prvi je da će se smanjiti saobraćajne gužve, drugi je da će se smanjiti emisija štetnih gasova u saobraćaju i da će se ublažiti nedostatak radne snage, što je sve izraženiji problem kako japansko stanovništvo stari. Naime, prema podacima Svetske banke, ova zemlja je pre 30 godina imala 87 miliona radno sposobnih stanovnika, a sada ima 73 miliona radno sposobnih stanovnika, prenosi Kliks.

Ovi negativni trendovi su izazov za japansku logističku industriju. Jedna od posledica tih trendova je nedostatak profesionalnih vozača. Procena je da će izgradnja podzemne pokretne trake koštati 23 milijarde dolara te da će ova traka u funkciji biti od 2034.

Međutim, Japan nije jedina država koja namerava napraviti nešto ovako. Švajcarska takođe planira da izgradi podzemni transportni tunel dug 500 kilometara. Tunel će biti 80 metara ispod površine tla i imaće pokretne trake koje će biti pokretane obnovljivim izvorima energije. Time će se za 80 posto smanjiti emisija štetnih gasova u saobraćaju. Ovim tunelom će se skratiti vreme transporta tereta, ali će vozila i dalje biti potrebna u poslednjoj fazi transporta.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: