Svet 12

11.07.2024.

8:11

Pokajali se – ipak neće ruski gas

Austrijsko ministarstvo za energetiku objavilo je u utorak da je osnovalo komisiju koja bi trebalo da analizira ugovor domaće energetske kompanije OMV i ruskog Gasproma o snabdevanju gasom i razmotri mogućnosti njegovog raskida.

Izvor: SEEbiz

Pokajali se – ipak neće ruski gas
EPA/ROMAN PILIPEY

Podeli:

Pojedini članovi komisije dobiće uvid u ugovor, uz garanciju o zaštiti poslovne tajne, rekla je na konferenciji za novinare ministarka za klimu i energetiku Leonor Gevesler iz redova zelenih, ukazujući na evropsku odredbu o snabdevanju gasom u slučaju krize “Gas-SOS”.

Članice EU mogu prema toj odredbi da traže od privatnih kompanija informacije iz ugovora o snabdevanju gasom, uz izuzetak cena, i potom ih, na zahtev, proslede Evropskoj komisiji.

"Produženje ugovora u 2018. godini bila je greška", rekla je je ministarka.

Ugovor je trebao da istekne 2028. godine i produžen je do 2040. godine, a na svečanosti potpisivanja bili su prisutni tadašnji austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ruski predsednik Vladimir Putin, podseća austrijska novinska agencija APA, prenosi Seebiz.

Austrijska vlada i regulator E-Control znali su do sada samo da je ugovor produžen do 2040. i da sadrži klauzulu koja Gaspromu garantuje plaćanje i ako OMV, u delimičnom državnom vlasništvu, ne preuzme gas.

Stručnjaci u sastavu komisije istražiće postoji li mogućnost razvrgavanja ugovora i analizirati politički kontekst njegovog produženja, navodi APA.

Komisija bi trebalo da utvrdi i “kako u budućnosti postupati prema ugovorima privatnih kompanija koje imaju ogromne posledice po ekonomiju, sigurnosnopolitičku situaciju i uslove života u Austriji uopšteno”, rekla je predsedavajuća komisije, bivša predsednica austrijskog vrhovnog suda Irmgard Gris.

Prvi rezultati provere trebalo bi da budu poznati ove jeseni, a zaključan izveštaj biće objavljen krajem godine.

Ruski gas činio je u prvih pet ovogodišnjih meseci 90 posto austrijskog uvoza, prema podacima ministarstva energetike i klime.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: