Svet 10

09.07.2024.

19:29

Sve se zna... Rusi koriste zabranjenu supstancu

Prošle godine su ruski proizvođači mesa i mlečnih proizvoda koristili enzim transglutaminazu 25 puta da smanje svoje troškove, prenosi Njuzvik.

Izvor: Jutarnji list

Sve se zna... Rusi koriste zabranjenu supstancu
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Pozivajući se na podatke Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosselhoznadzor) i Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i ljudskog blagostanja Ruske Federacije (Rospotrebnadzor), list "Izvestija" objavio je u utorak da je 2022. transglutaminaza korišćena dvaput manje nego 2023. godine, a da je u 2024. već bilo 28 slučajeva upotrebe tog enzima, koji se koristi u prehrambenoj industriji jer može da vezuje proteine u hrani.

Rusija je odgovorila na sankcije koje je Zapad uveo zbog sukoba s Ukrajinom, koje je pokrenula krajem februara 2022. godine, zabranom uvoza niza proizvoda, uključujući sir, ribu i meso iz Evropske unije, piše Jutarnji list.

Transglutaminaza je enzim koji se može naći u prirodi, u biljkama, u krvi i jetri sisara, mišićima riba, u zemljištu, u ljudskom telu, ili može biti proizvod mikrobne fermentacije. Mikrobna transglutaminaza, koja je klasifikovana kao enzim, trenutno se koristi u prehrambenoj industriji.

Koristi se u industriji mesa zbog svojstva vezivanja i želiranja komada mase u raznim proizvodima od mlevenog mesa, kao i za zadržavanje vode i pakovanje. Zbog svojstava želiranja i stvrdnjavanja koristi se i u proizvodnji testenina i proizvodnji mlečnih, ribljih i sojinih proizvoda.

Rusija je zabranila upotrebu transglutaminaze u proizvodnji hrane 2020. godine, ali se i dalje može kupiti na internetu. Evropska unija je zabranila transglutaminazu 2010. Još uvek se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rospotrebnadzor je za list "Izvestija" rekao da mikrobna transglutaminaza nije na listi aditiva koji se mogu koristiti u proizvodnji hrane.

Enzim koriste nesavesni proizvođači sira, jogurta, sira i mesnih prerađevina da bi povećali težinu proizvoda za možda i 25 odsto, saopštio je Rospotrebnadzor.

Zamenik direktora Rospotrebnadzora Oleg Pavlov rekao je za "Izvestija" da desetine kompanija prodaju transglutaminazu i da je tražio od ruskog državnog tužioca da zabrani prodaju ovog enzima.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: