Svet 15

09.07.2024.

22:02

Bugarska udarila na Rusiju

Bugarska državna gasna kompanija Bulgargaz EAD pokrenula je arbitražni postupak protiv ruskog Gazprom Eksport OOO, tražeći odštetu od 400 miliona evra (432,76 miliona dolara) za kršenje ugovora 2022. godine, saopštila je danas ta kompanija.

Izvor: Tanjug

Bugarska udarila na Rusiju
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Bugarska kompanija pokrenula je u ponedeljak postupak pred Arbitražnim sudom Međunarodne trgovinske komore u Parizu pošto ruska kompanija nije odgovorila na njen poziv za nagodbu.

"Nakon što ruska strana nije preduzela mere da se stvar reši van suda, Bulgargaz je preduzeo neophodne korake da zaštiti interese kompanije", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Prošle godine Gasprom je suspendovao dugoročni ugovor Bulgargaza, koji je pokrivao 90 odsto količina prirodnog gasa koje je Bulgargaz isporučio kupcima.

Gasprom je prestao da snabdeva prirodnim gasom Bulgargaz krajem aprila 2022. godine.

Gasprom nije bio odmah dostupan za komentar. Bugarska, članica Evropske unije i NATO, pridružila se međunarodnim sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu 2022.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: