Svet 2

08.07.2024.

17:36

Mala zemlja sa jakim sektorom čipova

Holandske kompanije za proizvodnju čipova pozivaju svoju vladu da svake godine uloži 100 do 150 miliona evra u taj sektor.

Izvor: Tanjug

Mala zemlja sa jakim sektorom čipova
Shutterstock/TimeStopper69

Podeli:

"Holandija ima jedinstvenu poziciju kao mala zemlja sa jakim sektorom čipova. Bila bi šteta da joj ne dozvolimo da dalje raste", rekao je finansijski direktor kompanije AMSL Pol Verhagen.

On je podsetio da je Evropska unija ranije pristala da više ulaže u digitalnu i zelenu traniziciju da bi ojačala tehnološko liderstvo Evrope, prenosi NL tajms. Prema Verhagenu, svaka zemlja, uključujući Holandiju, treba da doprinese ovoj promeni i regulaciji sektora čipova.

Holandski ASML je u januaru nagovestio da bi mogao da napusti zemlju zbog kontroverznih planova vlade u Amsterdamu da smanji poreske olakšice za visokokvalifikovane migrante i ograniči broj stranaca koji mogu da pohađaju holandske univerzitete, preneli su mediji.

"Posledice ograničavanja migracije radne snage su velike, ti ljudi su nam potrebni za inovacije. Ako ne možemo da dovedemo te ljude ovde, otići ćemo negde gde možemo da rastemo", upozorio je tada izvršni direktor ASML-a Peter Venink.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

17 h

Podeli: