Svet 5

08.07.2024.

16:42

Na pomolu novi dogovor: I njima treba ruski uranijum

Rusija i Indija će verovatno postići dogovor o dugoročnim isporukama uranijuma za nuklearnu elektranu koja će biti pokrenuta u indijskoj državi Tamil Nadu, prenosi Blumberg.

Izvor: Tanjug

Na pomolu novi dogovor: I njima treba ruski uranijum
Shutterstock/RHJPhtotos

Podeli:

Američka agencija poziva se na visoko postavljene zvaničnike koji su želeli ostanu anonimni.

Ovoliku količinu ovog elementa Amerika nije kupila u svojoj istoriji: A tek od koga...

Indijski premijer Naredra Modi je doputovao danas u dvodnevnu posetu Rusiji i očekuje se da će njegova poseta učvrstiti ekonomsku i vojnu saradnju dve države.

Saradnja u civilnoj nuklearnoj sferi ne potpada pod režim američkih sankcija Rusiji.

Cena uranijuma na svetskim tržištima je od kraja 2020. više nego utrostručena i predviđa se se da će tržišta biti "zategnuta" do 2029.

Globalna proizvodnja nuklearne energije će prema prognozama u 2025. dostići najviši nivo u istoriji jer se sve više zemalja okreće ovoj tehnologiji u okviru planova za smanjenje emisije gasova staklene bašte, ukazuje prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) iz januara ove godine.

Agencija je tom prilikom skrenula pažnju i na veliki značaj Rusije i Kine u ovom sektoru pošto pomenute dve zemlje obezbeđuju tehnologiju za 70 odsto reaktora koji se trenutno grade širom sveta.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

16 h

Podeli: