Svet 6

08.07.2024.

12:28

Ovoliku količinu ovog elementa Amerika nije kupila u svojoj istoriji: A tek od koga...

Rusija je najveći dobavljač uranijuma na svetu, a Americi osigurava oko 24 posto potrebnog uranijuma.

Izvor: Jutarnji list

Ovoliku količinu ovog elementa Amerika nije kupila u svojoj istoriji: A tek od koga...
Profimedia/Bonnie Cash/POOL via CNP/INSTARimages.com

Podeli:

Poslovati se mora čak i s omraženim protivnicima. Tako su u maju 2024. Sjedinjene Američke Države (SAD) kupile od Rusije rekordnu 91,1 tonu obogaćenog uranijuma  za 209,5 miliona dolara. To je najviša vrednost od marta 2023. (kad su Amerikanci platili 245,9 miliona dolara), javlja ruska novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na podatke Kancelarije za popis stanovništva Sjedinjenih Država.

Uzgred, upravo u maju 2024. SAD je napravio najveću ukupnu kupovinu uranijuma  u istoriji (987 miliona dolara). Tada je glavni izvoznik uranijuma bila Kina (323,6 miliona dolara), iako je Peking za SAD globalno još veća pretnja nego Kremlj. Francuska je po tom pitanju zauzela drugo mesto (245,4 miliona dolara), a treće Rusija (209,5 miliona dolara). Povećanu kupovinu treba promatrati u svetlu činjenice da je, pre dva meseca, američki predsednik Džo Bajden potpisao Zakon o zabrani niskoobogaćenog uranijuma iz Rusije koji na snagu treba da stupi prvog avgusta, te će se uvoz ograničiti, a potpuni embargo započinje 1. januara 2028.

Pre toga, u decembru, SAD, Japan, Francuska, Velika Britanija i Kanada sklopili su sporazum kojim su se obavezali da ulože ukupno 4,2 milijarde dolara u tehnologije obogaćivanja uranijuma. Skladno tom sporazumu, Kongres je na zahtev Bele kuće izdvojio 2 milijarde i 700 miliona dolara za razvoj infrastrukture za obogaćivanje uranijuma. Cilj je povećati kapacitete za preradu uranijuma u SAD-u i dugoročno učiniti nuklearnu energiju nezavisnom od spoljnog snabdevanja sirovinama.

Prema ovom zakonu, uvoz uranijuma iz Rusije u SAD smanjiće se za 476 tona, čime će ruski budžet biti uskraćen za milijardu dolara. To je glavni cilj predloga zakona - još jedan potez da se ratna mašina Vladimira Putina odseče od finansijske podrške jedne zapadne zemlje.

Džejk Sulivan, američki savetnik za bezbednost, objasnio je da se nova regulativa ne odnosi samo na smanjenje energetske zavisnosti od Moskve, nego je i udar na finansiranje ruske ratne mašine. Ministarstvo trgovine SAD-a objavilo je kako je Rusija 2023. godine Amerikancima prodala uranijum u vrednosti većoj od 1,2 milijarde dolara, što je rekord od 2009. godine.

Amerikanci imaju najviše civilnih nuklearnih reaktora na svetu. U SAD-u postoje 93 takve elektrane, od kojih su 24 potpuno pogonjene gorivom iz Rusije. Rusija je najveći dobavljač uranijuma na svetu, a Amerikancima osigurava oko 24 posto potrebnog uranijuma. Osim toga, Džo Bajden postavio je cilj da američka ekonomija postigne 100 posto čistu energiju do 2035. A nuklearne elektrane sada daju više od čolovine električne energije bez emisija u SAD-u.

Dok je zabrana uvoza nafte, gasa i uglja u SAD-u doneta relativno brzo nakon početka ruskog napada na Ukrajinu pre dve godine, za jednak potez u vezi s uranijumom trebalo je više vremena. Naravno, Rusima se to nije svidelo.

"Delikatna ravnoteža između izvoznika i uvoznika proizvoda od uranijuma je poremećena", objavio je na Telegramu Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama.

"Život je potvrdio da je ruska ekonomija spremna na sve izazove i brzo reaguje na novonastale poteškoće, čak i izvlačeći korist iz situacije. Tako će biti i ovaj put".

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

14 h

Podeli: