Svet 6

06.07.2024.

17:03

Bes zbog nemačke kompanije: "Odlučite već jednom..."

Nemačka kompanija za upravljanje imovinom Luxcara objavila je da je s kineskim Ming Jangom potpisala sporazum o isporuci vetroturbina za park u Severnom moru, pokrenuvši lavinu kritika među evropskim proizvođačima.

Izvor: Index

Bes zbog nemačke kompanije: "Odlučite već jednom..."
Shutterstock/rawf8

Podeli:

Kineska kompanija trebalo bi da isporuči 16 turbina kapaciteta 18.5 MW, koje će biti postavljene 2028. godine u parku Waterkant, u nemačkim vodama Severnog mora.

Waterkant će proizvoditi struju za oko 400.000 domaćinstava i pomoći Nemačkoj da ostvari cilj i do 2030. podmiruje 80 posto potreba za strujom iz obnovljivih izvora, saopštila je Lukskara, prenosi Index.

Sporazum je potpisan nakon međunarodnog tendera i temeljne analize lanca snabdevanja, uticaja na okolinu i zajednicu i standarda korporativnog upravljanja koje propisuje EU, ističu u nemačkoj kompaniji i dodaju da je i kibernetička sigurnost podvrgnuta proveri.

"Waterkant je temeljno analizirao ponude turbina koje su pristigle na međunarodni tender raspisan krajem 2023. godine", naglasili su u Lukskari dodavši da će delovi za turbine biti nabavljeni od evropskih podizvođača.

Bura kritika

Narudžbina je izazvala talas kritika među evropskim proizvođačima.

Dogovoreni posao osiguraće Kini pristup ključnoj nemačkoj infrastrukturi, upozorilo je u sredu udruženje WindEurope i dodalo da su turbine za Waterkant mogli da isporuče evropski proizvođači.

"Nemačka i EU moraju (napokon) da odluče da li smatraju energiju vetra strateškim sektorom pre nego što bude prekasno", poručili su iz udruženja zaključivši da evropska industrija vetroturbina želi jednake uslove za sve.

Početkom aprila Evropska komisija otvorila je istragu o ponudama kineskih proizvođača vetroturbina na javnim tenderima u Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Rumuniji i Bugarskoj kako bi utvrdila jesu li u prednosti zbog državnih subvencija. Instalirane vetroelektrane u EU uglavnom su domaće proizvodnje, ali kineski proizvođači osvojili su do kraja 2022. godine otprilike dve trećine globalnog tržišta.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Podeli: