Svet 0

05.07.2024.

17:19

Lepe vesti: Stanari dobili novo pravo

Nemački Bundestag, donji dom saveznog parlamenta, usvojio je zakonske amandmane kojima se dozvoljava vlasnicima stanova i zakupcima da instaliraju solarne sisteme na svoje balkone.

Izvor: Tanjug

Lepe vesti: Stanari dobili novo pravo
Bogi.Knips/Shutterstock

Podeli:

Kako se navodi, nemački stanodavci i udruženja vlasnika stanova neće moći da blokiraju postavljanje ovih sistema osim u izuzetnim slučajevima.

"Pravo na prikupljanje solarne energije je sada zakonski zagarantovano. Ovo je mera koja realno štiti klimu i verovatno će podstaći prihvatanje energetske tranzicije", prokomentarisao je šef udruženja za solarnu energiju BSW Karsen Kernig.

Nova pravila će se primenjivati na solarne sisteme kapaciteta do 2.000 vati koji se često koriste za smanjenje računa za električnu energiju u domaćinstvima, prenosi Rojters.

U Nemačkoj više od polovine stanovništva živi u iznajmjenim stanovima, a podstanari će sada takođe imati prava na prikupljanje solarne energije.

Po prvi put u istoriji, više od 50 odsto proizvodnje električne energije u Nemačkoj dolazi iz obnovljivih izvora zahvaljujući rekordnom rastu fotonaponskih (PV) instalacija, a male i srednje kompanije u toj zemlji se sve više okreću solarnoj energiji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalna zbrka: Udarac za Wolt i Glovo

Kompanije Wolt i Glovo dobile su novčanu kaznu zbog nezakonitih identifikacijskih brojeva koje su vozači dostavljači morali da nose kao rezultat dogovora s ljubljanskom opštinom. Inače, razmišljalo se i o zabrani dostave u centru grada.

18:01

6.7.2024.

1 d

Svet

Ova poznata lepotica gradi odmaralište u Albaniji

Ivanka Tramp, ćerka bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, i njen suprug Džared Kušner grade luksuzni kompleks u Albaniji, kojim će upravljati Aman Resorts u vlasništvu ruskog biznismena Vladislava Doronjina.

20:54

7.7.2024.

21 h

Podeli: