Svet 1

05.07.2024.

14:58

Samsung očekuje neverovatan skok

Očekuje se da će Samsung Electronics ostvariti 13 puta veći profit u drugom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije jer potražnja za tehnologijom veštačke inteligencije podstiče oporavak cena memorijskih čipova.

Izvor: Biznis.rs

Samsung očekuje neverovatan skok
Shutterstock/Haidar Farras Iftikar

Podeli:

Operativni profit najvećeg svetskog proizvođača memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora verovatno je porastao na 8,8 milijardi vona (6,34 milijarde dolara) u tromesečju završenom 30. juna, prema proseku LSEG SmartEstimate od 27 analitičara, ponderisanom od strane onih koji su tačniji, piše Seebiz.

Taj iznos bi bio najveći Samsungov profit od trećeg kvartala 2022. U poređenju sa operativnim profitom od 670 milijardi vona u drugom kvartalu prošle godine.

Učinak ključne poluprovodničke divizije tehnološkog giganta verovatno je nastavio da se poboljšava za svoj drugi kvartalni profit, pošto cene memorijskih čipova nastavljaju da rastu od sredine 2022. do kraja 2023. godine, vođene slabom potražnjom za uređajima koji koriste čipove nakon pandemije.

Eksplozivna potražnja za vrhunskim DRAM čipovima kao što su čipovi visokog propusnog opsega (HBM) koji se koriste u čipsetima veštačke inteligencije, kao i čipovi koji se koriste u serverima centara podataka i gadžetima koji pokreću usluge veštačke inteligencije, podržavaju široki oporavak industrije čipova, analitičari rekao.

Tokom drugog kvartala, cene memorijskih čipova su skočile za oko 13 odsto na 18 odsto u odnosu na prethodni kvartal za DRAM čipove koji se koriste u tehničkim uređajima i 15 odsto do 20 odsto za NAND Flash čipove koji se koriste za skladištenje podataka, prema provajderu podataka TrendForce.

Procenjeni operativni profit Samsungovog odeljenja za čipove u drugom kvartalu iznosio je 4,6 milijardi vona, prema prosečnoj prognozi 10 analitičara. Ovo se poredi sa gubitkom od 4,36 milijardi vona u istom periodu prošle godine.

Njegovo mobilno poslovanje je verovatno zabeležilo pad operativnog profita u drugom kvartalu u odnosu na pre godinu dana uprkos isporuci sličnog broja pametnih telefona, kažu analitičari, zbog viših troškova delova i viših troškova marketinga i razvoja usluga veštačke inteligencije.

Očekuje se da će se Samsung takmičiti sa konkurentkom kompanijom Apple na vrhu tržišta kada 10. jula u Parizu predstavi svoje najnovije vrhunske sklopive telefone i dodatke za mobilne telefone, uključujući novi prsten za praćenje zdravlja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalna zbrka: Udarac za Wolt i Glovo

Kompanije Wolt i Glovo dobile su novčanu kaznu zbog nezakonitih identifikacijskih brojeva koje su vozači dostavljači morali da nose kao rezultat dogovora s ljubljanskom opštinom. Inače, razmišljalo se i o zabrani dostave u centru grada.

18:01

6.7.2024.

1 d

Svet

Ova poznata lepotica gradi odmaralište u Albaniji

Ivanka Tramp, ćerka bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, i njen suprug Džared Kušner grade luksuzni kompleks u Albaniji, kojim će upravljati Aman Resorts u vlasništvu ruskog biznismena Vladislava Doronjina.

20:54

7.7.2024.

19 h

Podeli: