Svet 2

05.07.2024.

11:22

Nemačke kompanije sve češće nude četvorodnevnu radnu nedelju

Oko 11 procenata nemačkih kompanija nudi četvorodnevnu radnu nedelju, prema najnovijem Randstad ifo istraživanju za menadžere ljudskih resursa.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Nemačke kompanije sve češće nude četvorodnevnu radnu nedelju
NDAB Creativity/Shutterstock

Podeli:

Oko 51 procenat zaposlenih sa četvorodnevnom radnom nedeljom odriče se dela plate kako bi radili samo četiri dana nedeljno, saopštio je ifo, dok 39 procenata raspoređuje svoje puno radno vreme na četiri radna dana umesto na pet. Svega 10 procenata može smanjiti svoje radno vreme uz punu platu.

Pored tih 11 procenata, još dva odsto nemačkih kompanija najavilo je da će ponuditi zaposlenima četvorodnevnu radnu nedelju, dok 19 procenata trenutno razmatra tu mogućnost. Za 30 procenata kompanija, to jednostavno nije moguće, a za 38 procenata kompanija, to nije tema za razmatranje.

Prema izveštaju Inistituta ifo, mnogi menadžeri ljudskih resursa očekuju da će kraće radno vreme rezultirati potrebom za više zaposlenih. To je stav 59 procenata njih kada je u pitanju četvorodnevna radna nedelja sa punom nadoknadom plate, dok 52 procenta sluti dodatne organizacione napore za uspostavljanje četvorodnevne radne nedelje u kompaniji kao prepreku.

Oko 40 procenata strahuje od gubitaka prihoda za celokupnu ekonomiju. Generalno, 37 procenata ne očekuje nikakve pozitivne efekte, a 35 procenata menadžera ljudskih resursa se nada većoj lojalnosti među zaposlenima, dok se 32 procenta nada većoj motivaciji zaposlenih.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalna zbrka: Udarac za Wolt i Glovo

Kompanije Wolt i Glovo dobile su novčanu kaznu zbog nezakonitih identifikacijskih brojeva koje su vozači dostavljači morali da nose kao rezultat dogovora s ljubljanskom opštinom. Inače, razmišljalo se i o zabrani dostave u centru grada.

18:01

6.7.2024.

1 d

Svet

Ova poznata lepotica gradi odmaralište u Albaniji

Ivanka Tramp, ćerka bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, i njen suprug Džared Kušner grade luksuzni kompleks u Albaniji, kojim će upravljati Aman Resorts u vlasništvu ruskog biznismena Vladislava Doronjina.

20:54

7.7.2024.

12 h

Podeli: