Svet 5

05.07.2024.

7:39

Kina preuzima ulogu Rusije

Kina sve više preuzima ulogu Rusije u Centralnoj Aziji.

Izvor: Jutarnji list

Kina preuzima ulogu Rusije
Shutterstock/vaalaa

Podeli:

U dubinskoj analizi koju je objavio The Wall Street Journal, autorka opisuje kako je Peking uzurpirao poziciju Rusije u Uzbekistanu, čiji stanovnici sve više voze kineske marke automobila umesto ruskih Lada i uče svoju decu kineski.

Reč je o sporom, ali sigurnom kineskom preuzimanju uloge koju je ranije igrala Rusija. Trend nije vidljiv samo u Uzbekistanu, već i u Kazahstanu, Tadžikistanu i drugim zemljama koje Rusija tradicionalno smatra svojim dvorištem.

Istovremeno, Kina se sve snažnije afirmira od početka ruskog rata u Ukrajini, verovatno koristeći svoju ulogu u održavanju ruske vojne mašinerije kao sredstvo za blokiranje ruske protivteže.

Kina koristi svoj uobičajeni ekonomski pristup da privuče zemlje Centralne Azije.

Sanjarbek Kulmatov (29), koji radi u kineskoj fabrici u centralnom delu Uzbekistana, kaže da Uzbekistanci zbog kineskih investicija više ne odlaze da rade u Rusiju kao ranije. U Rusiji je prošle godine bilo oko 1,3 miliona uzbekistanskih radnika, a prethodne 1,45 miliona.

Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti, a smatra se da je jedan od najvažnijih faktora da građani više ne odlaze u inostranstvo to što ima posla kod kuće.

Zemlje Centralne Azije su politički povezane sa Pekingom, a ne sa Rusijom.

Iako je uticaj glavne zemlje Sovjetskog Saveza i dalje snažan, vlade nisu zvanično stali na stranu Rusije, već su zauzele stav sličan Pekingu.

"Kina šalje sliku budućnosti regiona. Rusija je poput kratkovidog režima koji ne ulaže u sopstvene strateške ciljeve u regionu", komentariše Temur Umarov iz Karnegi centra za Rusiju i Evroaziju.

Region je podjednako važan i za Rusiju i za Kinu.

To Moskvi daje pristup tržištima Južne Azije, a za Kinu je od ključnog značaja zbog Inicijative Pojas i put. SAD imaju sve veći interes da obnove svoj uticaj u tom delu sveta.

Kina i Rusija godinama su podelile "sektore" u regionu: Rusija je bila garant bezbednosti, a Kina se fokusirala na investicije i razvoj, piše VSJ.

Međutim, sada Kina snažnije ulazi u region. Trgovinska razmena se utrostručila od 2016. do danas. Prošle godine je iznosila 98 milijardi dolara. Uzbekistan je najmnogoljudnija i najindustrijalizovanija zemlja u regionu.

Kina je prošle godine postala njena vodeća trgovinska razmena srušivši prethodni broj jedan, Rusiju. Sa kineskim investicijama i fabrikama došla su i radna mesta, ali i interesovanje za učenje jezika i studiranje na kineskim univerzitetima.

Sve je snažnije mišljenje da Kina predstavlja budućnost regiona, za razliku od Rusije, koji je do sada dominirao Prošle godine, 80 odsto vozila uvezenih iz inostranstva je bilo uvezeno iz Rusije.

Novi projekti su još značajniji

Kina, Kirgistan i Uzbekistan nedavno su dogovorili početak izgradnje železničke pruge koja bi ih povezivala, a koja bi stvorila saobraćajnu vezu između istočne Azije i Bliskog istoka, zaobilazeći Rusiju.

O ovoj saobraćajnici se priča od 1997. godine, a Rusi su godinama uspevali da odlažu njenu izgradnju. Sve do prošle godine.

Kina se takmiči sa Rusijom i u oblasti energetike. Uzbekistanski ugovor o kupovini gasa iz Rusije potpisan je prošle godine na dve godine. Ali sve više i više solarnih panela dolazi iz Kine i koriste se kao glavni izvor električne energije.

Najveći uticaj Moskve na region je preko dobro povezanih političkih elita.

Naklonost građana je i dalje na strani Rusije. Međutim, promene su vidljive.

"Kina je budućnost", rekao je jedan radnik čije dete uči kineski.
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalna zbrka: Udarac za Wolt i Glovo

Kompanije Wolt i Glovo dobile su novčanu kaznu zbog nezakonitih identifikacijskih brojeva koje su vozači dostavljači morali da nose kao rezultat dogovora s ljubljanskom opštinom. Inače, razmišljalo se i o zabrani dostave u centru grada.

18:01

6.7.2024.

1 d

Podeli: